naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU postigao dogovor o nadzoru agencija za kreditne rejtinge

Veleposlanici 27 zemalja članica Europske unije u srijedu 4. ožujka su postigli dogovor o uvođenju obvezne registracije i izravnog nadzora rada agencija za kreditne rejtinge, kazao je glasnogovornik češkog predsjedateljstva EU-om.  

Sektoru agencija za kreditne rejtinge upućen je niz kritika, zbog izostalog upozoravanja ulagača na rizike proizvoda povezanih s drugorazrednim kreditima. 

Veleposlanici 27 zemalja članica pri EU dali su podršku navedenom potezu koji je predložila Europska komisija, a utjecat će na agencije kao što su Standard & Poor's, Moody's i Fitch. 

'Veleposlanici pri EU postigli su preliminarni sporazum o takvoj mjeri kojom će se regulirati poslovanje agencija za kreditne rejtinge', kazao je glasnogovornik. 

Europski parlament mora se zajednički očitovati o mjeri a glasovanje bi se trebalo provesti u odgovarajućem parlamentarnom odboru tijekom ovoga mjeseca, te potom na punom zasjedanju EP-a u travnju. Službenu potvrdu trebat će i od europskih ministara financija. 

Povjerenik EU za unutarnje tržište Charlie McCreevy, koji je predlagatelj mjere, ustvrdio je kako su agencije za kreditne rejtinge propustile nanjušiti nevolje u srži sekuritiziranih proizvoda, kojima su dodijelile visoke rejtinge a kojima se vrlo brzo više nije moglo trgovati zbog sve učestalijih izostanaka otplate temeljnih stambenih kredita. 

Sjedinjene Države predloženu su mjeru kritizirale zbog 'ekstrateritorijalnih' učinaka, budući da će izravno utjecati na način poslovanja agencija za kreditne agencije izvan područja EU-a. S&P i Moody's su američke kompanije a kompromisom postignutim u srijedu umanjit će se svi učinci prelijevanja problema na druga tržišta. 

Preliminarni dogovor uključuje odbacivanje McCreevyijevog prijedloga da se svi rejtinzi izdaju unutar EU-a. On je zamijenjen sustavom prema kojem bi agencije koje posluju u EU mogle potvrditi rejtinge izdane izvan EU. 

Osim toga, uspostavit će se nadzorno tijelo za svaku agenciju, koje će biti odgovorno za registracije, nadzor i inspekcije. Veću ulogu u koordinaciji među nadzornim tijelima nego što je to predviđeno McCreevyjevim prijedlogom dobit će odbor europskih regulatora za vrijednosnice, koji će sačinjavati regulatori pojedinačnih zemalja. 

Prema preliminarnom dogovoru, prospekti koji se izdaju za ponudu dionica i obveznica moraju jasno naznačiti tko su izdavatelji rejtinga koje sadrže - agencije sa sjedištem u EU ili iz trećih zemalja. Nova pravila trebala bi stupiti na snagu godinu dana nakon objave u službenom glasilu EU-a, što bi u praksi značilo oko rujna 2010., iako bi EK željela da to bude ranije.

'Veleposlanici zemalja članica nisu željeli u EU zabraniti kreditne rejtinge koje dodjeljuju kompanije iz trećih zemalja, već su oni sada izjednačeni s rejtinzima kompanija sa sjedištem u EU', kazao je glasnogovornik. 

Hina