naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pad BDP-a euro zone i EU u posljednjem tromjesečju 2008. za 1,5 posto

Gospodarske aktivnosti u euro zoni i 27-članoj Europskoj uniji smanjile su se u posljednjem tromjesečju prošle godine za 1,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju u četvrtak 5. ožujka prve procjene europskog statističkog ureda Eurostat.  

U trećem je tromjesečju lani euro zona zabilježila pad aktivnosti u odnosu na prethodno tromjesečje za 0,2 posto dok je u EU negativna stopa rasta iznosila 0,3 posto. 

Među pojedinim je članicama, čijim podacima raspolaže ured, najveći pad gospodarskih aktivnosti u zadnjem tromjesečju 2008. u odnosu na prethodno tromjesečje zabilježen u Estoniji, i to za 4,2 posto (prema sezonski neusklađenim podacima), te u Švedskoj (2,4 posto).  

Slijede Njemačka s padom BDP-a od 2,1 posto, te gospodarstva Danske i Portugala, s padom aktivnosti od po 2,0 posto. Talijansko gospodarstvo smanjeno je za 1,8 posto, britansko za 1,5 a francusko za 1,2 posto. 

Nasuprot njima, rast aktivnosti zabilježili su Slovačka, (2,0 posto, prema sezonski neprilagođenim podacima), Cipar (0,6 posto), te Grčka i Poljska (sa po 0,3 posto), objavio je Eurostat. 

Na godišnjoj razini, prema sezonski prilagođenim podacima, BDP euro zone i 27-člane EU u četvrtom je tromjesečju 2008. smanjen za po 1,3 posto, ističe Eurostat.  

S obzirom na raspoložive podatke toga ureda, najveći pad BDP-a na godišnjoj razini zabilježen je u Latviji i Estoniji, i to za 10,5 odnosno 9,4 posto prema sezonski neusklađenim podacima. Slijedi Švedska, s padom BDP-a od 4,4 posto.  

Među najvećim EU gospodarstvima, na godišnjoj razini BDP je u zadnjem tromjesečju lani u Italiji smanjen za 2,6 posto, u Velikoj Britaniji za 1,9 posto, u Njemačkoj za 1,6 posto a u Francuskoj za jedan posto.  

S druge strane, prema raspoloživim podacima, rast BDP-a u četvrtom tromjesečju lani na godišnjoj razini zabilježen je u Bugarskoj (od 3,6 posto, neusklađeni sezonski podaci) i Poljskoj (3,1 posto). Slijede Rumunjska i Slovačka, s rastom BDP-a od 2,9 odnosno 2,7 posto, prema neusklađenim podacima. 

U čitavoj 2008. BDP je ukupno porastao 0,8 posto u euro zoni, te 0,9 posto u EU27. Usporedbe radi, u 2007. rast BDP-a iznosio je 2,6 posto u euro zoni, te 2,9 posto u EU27.  

 

Više o tome:

Europska komisija: Euro area and EU27 GDP down by 1.5 per cent -1.3 per cent in both zones compared with the fourth quarter of 2007