naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Članstvo u euro zoni pomoglo bi baltičkim zemljama

Ubrzano priključenje euro zoni Estonije, Latvije i Litve rezultiralo bi podizanjem kreditnih rejtinga tih zemalja jer bi otklonilo rizik od krize u bilancama plaćanja, objavila je u četvrtak 5. ožujka rejting agencija Standard & Poor's.  

'Prilično je jasno da bi kreditni rejting tih triju zemalja u slučaju njihova članstva u euro zoni bio viši za nekoliko stupnjeva. Da postoje ikakvi signali volje Europske komisije ili Europske središnje banke za ubrzanjem procesa priključenja tih zemalja euro zoni, to bi nedvojbeno imalo pozitivan utjecaj na njihove rejtinge',  kazao je analitičar Frank Gill.  

EU čelnici u nedjelju su po prvi puta otvorili vrata mogućnosti ubrzanja procedure za primanje zemalja istočne i srednje Europe u euro zonu, ali su posve isključili mogućnost ublažavanja strogih propisa za prijelaz na euro. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel nakon EU summita u Bruxellesu kazala je da bi taj blok 'mogao razmotriti' ubrzanje procesa kandidature dok je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naglasio kako je debata o tom pitanju otvorena. 

'Moramo ubrzati proces priključenja euro zoni', kazao je mađarski premijer Ferenz Gyurcsany u razgovoru s novinarima uoči samita, naglasivši kako kandidati ne bi trebali biti prisiljeni dvije godine čekati na priključenje. 

 

Više o tome:

EUobserver: Rapid euro entry would help Baltic states, agency says