naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Reforma u šećernoj industriji

Zemlje članice EU-a posve su se približile ciljevima reforme u šećernoj industriji prema kojoj je predviđeno smanjenje proizvodnje i cijena koji su dugo vremena bili u neskladu s potražnjom na tržištu.

U razdoblju između 2006. i 2009., proizvodne kvote smanjene su za 5,8 milijuna tona, što je vrlo blizu postavljenom cilju od 6 milijuna tona. U tom razdoblju u pet zemalja članica u potpunosti je prestala proizvodnja šećera i sada se on proizvodi u 18 zemalja članica EU. Sedamdeset posto proizvodnje koncentrirano je u sedam zemalja - Francuska, Njemačka, Poljska, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija i Italija.

'Sa zadovoljstvom mogu reći da se reforma šećernog sektora uspješno provodi. Ta je reforma jedan od središnjih ciljeva moga sadašnjeg mandata i zadovoljna sam što smo toliko blizu našim ambicioznim ciljevima. Našem šećernom sektoru jako je trebala reforma. Održivija proizvodnja i cijene osigurat će konkurentnost naših proizvoda', rekla je povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel.

Ministri poljoprivrede zemalja članica EU-a u veljači 2006. donijeli su odluku o radikalnoj reformi u šećernom sektoru, u kojem se gotovo 40 godina ništa nije mijenjalo.

Glavni dijelovi reforme su smanjenje zajamčenih cijena šećera za 36 posto (s 631,9 eura za tonu na za 404,4 eura za tonu) u razdoblju 2009/2010. i poticaji neperspektivnim proizvođačima kako bi oni u potpunosti napustili proizvodnju.

Izdašni poticaji za proizvodnju šećera i zajamčene cijene doveli su do golemih viškova i visokih cijena koje nisu odgovarale odnosu ponude i potražnje. Stoga je poduzeta reforma kako bi se proizvođači natjerali da više osluškuju potrebe tržišta.

U kontekstu financijske i ekonomske krize, Komisija je odlučila 13. veljače dopustiti državama članicama na uplatu akontacije od 100 posto za 2008/2009 do lipnja 2009. Nekoliko država članica su već najavile da će koristiti ovu mogućnost da prevaziđe financijskih poteškoće u šećernoj industriji.

 

Više o tome:

Europska komisija: CAP reform: Commission welcomes success of EU sugar reform as restructuring process concludes