naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sastanak ministara financija Europske unije

Ministri financija 16 zemalja članica euro zone odbacili su prijedlog o ublažavanju uvjeta za priključenje tome bloku kako bi se nekim zemljama omogućilo ubrzano usvajanje eura.

'Sad nije pravi trenutak za pokretanje nove debate o kriterijima za priključenje euro zoni', kazao je Juncker u obraćanju novinarima nakon sastanka ministara financija eurozone u ponedjeljak 9. ožujka.

Nema ni govora o izmjenama propisa o priključenju ili duljini trajanja predpristupnog razdoblja, kazao je Juncker, ujedno ministar financija i premijer Luksemburga.

Na samitu Europske unije 1. ožujka nekoliko je čelnika euro zone po prvi puta spomenulo mogućnost ubrzanja procesa pristupa zoni primjene jedinstvene europske valute, istodobno posve isključivši mogućnost popuštanja s time povezanih strogih uvjeta.

Dotad su procedure vezane uz usvajanje eura tretirane kao tabu tema i zadiranje u njih bilo je nezamislivo. Međutim, nakon što je financijska kriza natjerala istočnoeuropske članice u potragu za stabilnim temeljima, Mađarska i Poljska plasirale su ideju ubrzanog učlanjenja u euro zonu.

Članice Europske unije koje se pripremaju za usvajanje eura moraju poštivati stroge gospodarske kriterije, u sklopu kojih moraju svoje deficite i zaduženost držati ispod određenih propisanih granica, valute održavati stabilnima, dugoročne kamatne stope u skladu sa ciljanima, te inflaciju pod kontrolom na održiv način.

Konkretna inicijativa za ublažavanje uvjeta za pristup odnosi se na obvezu zemalja-kandidatkinja da najmanje dvije godine provedu u mehanizmu valutnih tečajeva ERM-2, održavajući stabilnost lokalnih valuta, uz maksimalne fluktuacije u visini do 15 posto prema euru.

Slovenija i Slovačka jedine zemlje od deset novih zemalja Europske unije, koje su dosad ispunile sve kriterije i priključile se zoni jedinstvene europske valute.

Hina