naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Postignut dogovor o sniženim stopama PDV-a

Finacijska i ekonomska kriza potaknula je ministre financija Europske unije da postignu dogovor o sniženim stopama poreza na dodanu vrijednost na iste vrste lokalnih usluga.

'Uspjeli smo govorit zajedničkim europskim jezikom, čak i ako su nacionalni interesi u pitanju', rekao je češki ministar financija Miroslav Kalousek u ime svoje zemlje koja predsjeda Europskom unijom.

Standardna stopa PDV-a u Europskoj uniji je 15 posto, a država će imati pravo smanjiti na pet posto na dogovorenu listu usluga.

Postoji strah da varijabilne stope PDV-a među zemljama članicama mogu prouzročiti znatne razlike cijena u cijeloj Europskoj uniji čime bi moglo doći do poskupljenja raznih usluga.

Sporazum će obuhvatiti usluge u područjima gdje je već smanjen razina PDV čime se pojednostavljuje i čini trajnim sustav sniženih stopa koji istječe 2010. Ta područja uključuju popravak bicikla, cipela, friziranje, renoviranje privatnih stambenih, objekata,  čišćenje kućanstava i pranje prozora.

Smanjenu stopu PDV-a mogu primjenjivati u restoranima. Također države članice mogao se odlučiti za smanjenu PDV-a na obnovu i popravak privatnih stambenih objekata. Pored toga, sporazum omogućuje primjenu u smanjena stopa PDV-a za sve vrste knjiga, tj. knjige dostavljene različitim medijima, osim toga dozvoljava se Portugalu primjenjivati smanjenu stopa na cestarina od Lisabonskog mosta i Ciparu primjena smanjene stope na zalihe plinskih boca.

Sporazumom se predviđa da se smanjena stopa PDV-a neće primjenjivati na ostale podatke sadržane u prijedlogu Komisije predstavljena u srpnju. Vijeće je pozvalo Komisiju da omogućiti da i dalje Malta primjenjuje nultu poreznu stopu na živežne namirnice i lijekove.

Njemačka, zajedno s Bugarskom, Danskom, Estonijom i Litvom je potpisala zajedničku izjavu te pozivala druge države Europske unije na odmjerenost u primjeni smanjene stope PDV-a, kako bi se izbjegle 'efekte' zaraze te da će smanjiti opterećenost javnih financija. Francuska odavno želio uvesti stope ispod 15 posto na ugostiteljske usluge čime bi ispunila i predizborno obećanje predsjednika Nicolas Sarkozy.

Vijeće se složilo da se prije primjene smanjenja stope, države članice trebaju razmotriti alternativne instrumente za postizanje njihovih ciljeva u zaštiti okoliša, kao i smanjene stope PDV-a koji bi mogao imati ograničeni učinak.

U toj poruci oni bi postavili prioritete EU-a u području međunarodne koordinacija makroekonomske politike, globalnog financijskog tržišta temeljenoj na transparentnosti i odgovornosti, bolju suradnju između financijskih vlasti na međunarodnoj razini i jačanje Međunarodnog monetarnog fonda.

Vijeće Ecofin usvojilo je zaključke o mjerama međunarodnog financiranja klimatskih promjene. Europska unija se priprema za jačanje financijskih tokove u ovom području i nastoji pružiti više transparentnosti, kao i na promicanju poštene podjele tereta koji rezultira proizlazi iz klimatskih promjena. Zaključci usvojeni od strane Vijeća Ecofin će doprinijeti budućoj zajedničkoj pozicije EU-a na konferenciji UN-a o promjeni klime u Kopenhagenu u prosincu.

Osim priprema za proljetni summit Vijeće Ecofin usvojilo je zaključke prioritete za opći proračun Europske unije za 2010.

Ministri financija su također preuzeli odgovornost za održavanje zajedničkih makrofinacijske stabilnosti u Europskoj uniji. EU ima široki spektar alata za potporu država članica koji se trenutačno primijenjuje i nastavit će se primjenjivati.

Na sastanku ministara također je potpisana Konvenciju o Centraliziranom carinjenje, koja će značajno pomoći smanjenju administrativnih teret za poduzetnike i pojednostaviti trgovinu. Ova Konvencija pojednostavljuje carinske formalnosti za poduzetnike, na primjer, dopuštajući im da podnesu carinske deklaracije u jednoj carinarnica i carinjenje robe u bilo kojoj drugoj carini unutar cijele Europske unije.

Priprema za Proljeće Europskog vijeća, koji će se održati na 19-20 ožujka, Ministri su usvojili redovni Ecofin doprinos ovom samitu - Key Issues Paper (KIP) na ekonomske i financijske poslove za 2009. Ovogodišnji KIP se koncentrira prije svega na financijsko tržište i podršku realnoj ekonomije. Ministri su pozdravili izvješće podneseno krajem veljače kao važan doprinos u raspravi o reformi EU-a. Preporuke sadržane u ovom izvještaju bit će detaljno objašnjeno na neformalnom sastanku Ecofin početkom travnja u Pragu.

Vijeće također usvojila izvješće za Proljeće Europskog vijeća koja sadrži integrirane specifične preporuke za zemlje država članica u pogledu njihovih ekonomskih politika i politika zapošljavanja. U izvještaju se procjenjuje napredak reforme Lisabonske strukturne strategije u kontekstu Europskog plana gospodarskog oporavka.

Hina