naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odgoda američkih carina na europske proizvode

Europska komisija izrazila je u petak, 13. ožujka,  zadovoljstvo odlukom Sjedinjenih Država da odgode za mjesec dana stupanje na snagu pravila o carinama na čitav popis europskih proizvoda, koji uključuje i francuski sir roquefort, te je priopćila kako se nada da će konačno rješenje biti vrlo brzo nađeno.

"Pozdravljamo američku odluku da odgodi uvođenje tih sankcija. EU i SAD angažirani su na pregovorima kako bi se našao izlaz iz te situacije, i uvjerena sam da ćemo naći rješenje vrlo brzo", rekla je europska povjerenica za trgovinu Catherine Ashton.

Sjedinjene Države odlučile su u četvrtak odgoditi za mjeseca dana, do 23. travnja, stupanje na snagu dodatnih carina. I to "kako bi se potaklo rješenje dugotrajnog spora oko govedine tretirane hormonima, koja stoji iza tih taksi", rekao je glasnogovornik američkih službi za vanjsku trgovinu.

Nove carine na europske proizvode Washington uvodi kao znak osvete za europsku zabranu uvoza hormonima tretirane američke govedine. EU je zabranila uvoz takve govedine osamdesetih godina prošlog stoljeća, pokrenuvši tim potezom niz trgovinskih sukoba s partnerima poput SAD-a i Kanade.

U siječnju, SAD su najavile uvođenje dodatnih carina na čitav popis poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Europe. Carine bi najjače pogodile francuski roquefort što je dovelo do vala prosvjeda u Francuskoj.

Hina