naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zaključci Vijeća EU-a o BiH i Bjelorusiji

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije pozvali su u ponedjeljak 16. ožujka političke čelnike u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od nacionalističke retorike i jednostranih poteza te izrazilo zabrinutost zbog političke situacije u zemlji.  

'Vijeće EU-a dubok je zabrinuto sveukupnom političkom situacijom u BiH i poziva političke vođe u zemlje da se suzdrže od nacionalističke retorike i jednostranih poteza', stoji u zaključcima ministara vanjskih poslova koji su se u ponedjeljak sastali u Bruxellesu. 

Šefovi diplomacija zemalja članica EU-a izrazili su potporu procesu započetog u studenom prošle godine Prudu, gdje su dogovorili početna načela za ustavne promjene. 

'Vijeće snažno potiče nastavak procesa iz Pruda i traži da se pronađe najširi mogući konsenzus te da se u tom kontekstu preuzete obveze brzo pretvore u konkretne zaknske rezultate i daljnji napredak', ističe se u zaključcima. 

Ministri su i formalno potvrdili austrijskog diplomata Valentina Inzka za posebnog predstavnika EU-a u BiH, kojeg je prošli tjedan Vijeće za provedbu mira imenovalo za novog visokog predstavnika nakon odlaska slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka. 

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a odlučili su u ponedjeljak ostaviti na snazi suspenziju sankcija protiv bjeloruskog predsjednika Alexandra Lukašenka, unatoč činjenici što nema rezultata u demokratizaciji zemlje. 

Članice EU-a odlučile su listopadu prošle godine na šest mjeseci suspendirati zabranu ulaska na teritorij EU-a Lukašenku i 35-orici njegovih suradnika. Tadašnja suspenzija sankcija uvjetovana je napretkom na području poštovanja ljudskih prava. 

Ministri su u ponedjeljak odlučili produljiti za još devet mjeseci suspenziju tih sankcija.  

Europska unija će u početkom svibnja pokrenuti tzv. 'Istočno partnerstvo', novi forum za suradnju sa istočnim susjedima Ukrajinom, Gruzijom, Moldavijom, Armenijom i Azerbajdžanom. EU bi u Istočno partnerstvo htjelo uključiti i Bjelorusiju kako bi smanjili utjecaj Moskve na Minsk.  

Odluka o tome hoće li Lukašenko biti pozvan na summit 7. svibnja u Pragu još nije donesena i tome će razgovarati šefovi država ili vlada članica EU-a na summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu. Ostale sankcije protiv bjeloruskog režima, uključujući i embargo na oružje, i dalje ostaju na snazi. 

 

Više o tome: