naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Krugman: EU ne čini dovoljno na spašavanju gospodarstva

Europa i Sjedinjene Države trebale bi u najmanju ruku udvostručiti svoje programe poticaja za gospodarstvo kako bi se spasilo globalno gospodarstvo, poručio je u utorak 17. ožujka američki ekonomist i nobelovac Paul Krugman.  

Krugman je ponovio kako američki plan poticaja vrijedan 787 milijardi dolara koji je predstavio predsjednik Barack Obama nije dostatan za pokretanje gospodarskih aktivnosti, napomenuvši također kako su napori 27-članog EU još i skromniji. 'Odgovor EU-a uistinu je razočaravajući', kazao je u nastupu pred novinarima. 

Ustvrdio je nadalje da bi SAD i EU, s približno jednakim vrijednostima bruto domaćeg proizvoda, godišnje trebali izdvajati po oko četiri posto BDP-a, ili nekih 600 milijardi dolara, u cilju oživljavanja gospodarstava.  

Navedeni Obamin program, kroz razdoblje od tri godine, ekvivalentan je približno 2,5 posto godišnjeg američkog BDP-a, dok EU-ov - ukupne vrijednosti 400 milijardi eura (521 milijarda dolara) za razdoblje od dvije godine - doseže 3,3 posto BDP-a u EU.  

Krugman je upozorio da bi SAD mogao zapasti u 'deflatornu zamku' ako ne bude povećao izdvajanja i slijedio primjer Japana iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je gospodarstvo te zemlje stagniralo kroz jedno desetljeće.  

Po njegovim riječima, zbog izdašnog sustava socijalnog osiguranja EU gospodarstvo automatski se stimulira u razdobljima krize u daleko većoj mjeri nego što je slučaj u SAD-u.

'Velika je vjerojatnost da će u Europi biti manje ljudske bijede nego u SAD-u', kazao je Krugman.  

Krugman se sastao s EU dužnosnicima u Bruxellesu dva dana uoči summita EU čelnika koji će se okupiti u belgijskoj prijestolnici kako bi razmotriti opcije za izbavljanje 27-članog EU-a iz recesije. Među temama sastanka je i reforma globalnog kapitalizma. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Nobel-winning economist says EU stimulus 'inadequate'
  • EurActiv: Nobel winner calls for renewed focus on food security