naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pariz i Berlin pozivaju na pojačanu regulativu financijskog sektora

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponovno su u utorak 17. ožujka pozvali sudionike predstojećeg samita najmoćnijih svjetskih gospodarstava da usuglase stavove o konkretnim mjerama za reformu globalnog financijskog sektora.  

U zajedničkom pismu uoči samita grupe 20 najbogatijih i gospodarstava u razvoju G20 u Londonu, Merkel i Sarkozy istodobno su također načelno odbacili pozive za dodatnim paketima fiskalnih poticaja kako bi se pomoglo globalnom gospodarstvu da prekine aktualnu silaznu spiralu gospodarskih aktivnosti. 

Kazali su da će europske poticajne mjere ukupne vrijednosti preko 400 milijardi eura, ili 3,3 posto bruto domaćeg proizvoda Europske unije, pridonijeti stišavanju krize koja je zahvatila svjetsko gospodarstvo. 

Merkel i Sarkozy kazali su da su čvrsto odlučili ostvariti konkretne rezultate na londonskom samitu, vezano za daljnje mjere jačanja regulacije međunarodnih financijskih tržišta. 

Njihovo pismo, upućeno predsjedniku Europske komisije Joséu Manuelu Barrosu i češkom premijeru Mireku Topolaneku, aktualnom predsjedatelju EU-a, potaknuto je dubokom podjelom unutar G20 oko pristupa najvećem padu gospodarskih aktivnosti u svijetu od Velike depresije. 

Dok se Japan pridružio SAD-u u pritiscima na vlade da poduzmu dodatne hitne mjere u otklanjanju recesije kroz povećanje javne potrošnje, Merkel i Sarkozy su odbacili još jednu rundu stimulativnih paketa za gospodarstvo. Merkel i Sarkozy smatraju da u dugoročnoj perspektivi prekomjerna javna zaduženost ugrožava globalnu stabilnost. 

Umjesto toga, njemačka kancelarka i francuski predsjednik uvjeravaju da je potrebno staviti naglasak na preustroj svjetskog financijskog sustava. 'Glavni prioritet je izgradnja nove globalne financijske strukture', naglašavaju Sarkozy i Merkel u pismu. 

 

Više o tome:

EurActiv: Paris and Berlin harden stance on financial regulation