naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Čelnici EU mogli bi povećati pomoć za članice u nevolji za 10 milijardi eura

Čelnici Europske unije razmotrit će mogućnost izdvajanja dodatnih 10 milijardi eura za zajmove članicama EU-a koje nisu ujedno i članice euro zone, kazao je dužnosnik predsjedništva EU-a.  

Čelnici Europske unije mogli bi razmisliti o povećanju kreditnih linija koje sada iznose 25 milijarde eura kada se u četvrtak i petak sastanu na samitu u Bruxellesu, pojasnio je. 

Mađarske je iz te kreditne linije prošle godine povukla 6,5 milijarde eura, a Latvija trenutno povlači 3,1 milijarde eura, čime je iskorišteno gotovo 10 milijardi eura iz toga fonda. 

Neimenovani dužnosnik kazao je da je osiguravanje novih sredstava isključivo 'tehnička' mjera, skrojena kako bi zamijenila već odobrena sredstva. 

S obzirom na to da je Rumunjska već zatražila sredstva iz tog fonda, te da će njezinim stopama vjerojatno krenuti i druge zemlje, poput Litve, neke druge zemlje EU-a zalažu se za podizanje plafona od 25 milijardi eura, kako bi se odaslao 'politički signal' podrške, kako se izrazio jedan diplomat. 

Investicijska banka Barclays Capital upozorila je da bi udvostručenje gornje granice na 50 milijardi eura 'bio minimum za stvaranje dodatnog povjerenja'. 

'Naši izračuni pokazali su da bi to bio otprilike potreban iznos, ukoliko većina ostalih novih članica EU zatraži pakete po uzoru na onaj skrojen za Mađarsku', kazao je analitičar te banke Christian Keller. 

U prosincu je 27-člana EU već više nego udvostručila iznos zajmova dostupnih putem kreditnih linija, na 25 milijardi eura, s obzirom na činjenicu da se mnoge istočnoeuropske zemlje bore s gospodarskom krizom. 

Europski lideri odbacili su početkom mjeseca mogućnost sastavljanja regionalnog paketa pomoći za te zemlje, ponudivši umjesto toga opciju pomoći skrojene po individualnim potrebama pojedinačne zemlje. 

Čelnici EU izloženi su sve većem pritisku da ulože veće napore u borbi protiv gospodarske krize, budući da se na kocki nalaze milijuni radnih mjesta u Europi. 

Hina