naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski sjever i jug suočit će se s manjkom vode

Način na koji se u Europi koristi voda je neodrživ, kontinent se suočava s manjkom vode i sa sušama, a rješenje nije u tome da se poveća iskorištavanje već da se smanji potražnja i promijeni postojeći sustav naplate vode u svim sektorima, kaže se u izvješću Europske agencije za okoliš.  

EEA, savjetodavno tijelo EU za pitanja zaštite okoliša, naglašava da se problem nedostatka vode i suša ne osjeća više samo u Španjolskoj i Italiji, već se fenomen proširio i na sjevernu Europu. 'Živimo iznadprosječno kada se radi o vodi', kazala je Jacqueline McGlade, direktorica agencije. 

Kratkoročno rješenje nedostatka vode bilo bi izvlačiti veće količine iz naših površinskih i podzemnih kapaciteta, ali takva prekomjerna eksploatacija nije održiva, kaže se u izvješću. 

Klimatske promjene dodatno će povećati ozbiljnost i učestalost suša u budućnosti, posebno tijekom ljetnih mjeseci. 

Iako EEA kaže da postoji još nešto prostora za širenje korištenja alternativnih vodenih izvora, poput otpadnih voda iz domaćinstava ili kišnice, ključno je, kaže agencija, napraviti zaokret u politici te se od povećanja iskorištavanja okrenuti prema smanjivanju potražnje. 'Moramo smanjiti potražnju, smanjiti količinu vode koju izvlačimo i povećati učinkovitost njezina korištenja', dodala je McGlade. 

Osim toga, agencija predlaže zemljama članicama da bolje provode planove upravljanja sušama i fokusiraju se na djelovanje unaprijed umjesto da čekaju krizu i onda je pokušavaju riješiti. 

Izvješće također upozorava da se u područjima s manjkom vode ne bi trebale uzgajati bioenergetske kulture čiji uzgoj zahtijeva puno vode, te da desalinacija nije pravi odgovor, s obzirom na veliki energetski trošak koji ona proizvodi. Nadalje treba riješiti curenje iz javnih vodosustava, te ojačati nadzor nad sustavima. 

Važna preporuka odnosi se na naplatu vode u svim sektorima, uključujući poljoprivredu, te se kaže da cijene ne trebaju biti fiksne odnosno paušalne već biti utemeljene na količini potrošene vode. 

Istovremeno, kako bi svi imali pristup čistoj vodi i sanitarijama, cijene ne bi smjele rezultirati time da bilo tko ugrozi svoje zdravlje kako bi mogao platiti vodu, zaključuje se u izvješću. 

 

Više o tome:

EUobserver: Water scarcity stalking Europe north and south, says report