naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Građanima EU Hrvatska među prve tri destinacije za odmor izvan EU

Hrvatska je među prve tri destinacije izvan Europske unije u planovima građana EU-a za godišnji odmor ove godine, pokazuje opsežno posebno istraživanje Eurobarometra.  

Gotovo polovica građana EU-a, 48 posto, ove godine namjerava provesti ljetne praznike u svojoj zemlji. Najpopularnija odredišta su Španjolska, Italija, Francuska, Njemačka, Poljska, Grčka i Velika Britanija. Od odredišta izvan EU-a najčešći su Sjedinjene Države, Turska i Hrvatska, pokazuje istraživanje koje je prošli tjedan objavila Europska komisija.  

Telefonskim istraživanjem obavljenim u veljači obuhvaćeno je 27 tisuća građana u 27 zemalja članica EU-a. 

Među građanima EU-a koji planiraju godišnji odmor, uključujući i odlazak unutar zemlje u kojoj žive, njih 11 posto namjerava otići u Španjolsku, isto toliku u Italiju, a osam posto u Francusku. 

U većini zemalja EU-a građani se najčešće odlučuju za neke od domaćih odredišta. Iznimke su Ciprani, kojih najviše odlaze u Grčku (17 posto), Slovenci, kojih 25 posto namjerava provesti odmor u Hrvatskoj, Irci, kojih više odlazi u Španjolsku nego u domaća odredišta i Luksemburžani, koji najviše odlaze u Francusku, Portugal i Italiju. 

Hrvatska se u pet zemalja članica EU-a nalazi među prva tri odredišta - Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj i Rumunjskoj. 

U ukupnom poretku destinacija, koji uključuje i domaća i strana odredišta, Hrvatska zauzima 13. mjesto, što je iznimno visoko s obzirom da se većina građana EU-a odlučuje za ljetovanje u nekoj od destinacija u svojoj zemlji.  

Broj onih koji namjeravaju provesti odmor u nekoj drugoj zemlji članica EU-a smanjio se na 24 posto u odnosu na 31 posto prošle godine. Istodobno povećao se broj onih koji namjeravaju putovati u neku od destinacija izvan EU-a, što se pripisuje povoljnijem tečaju eura u tim zemljama. Od onih koji planiraju odmor i veću znaju odredište, 28 posto ih namjerava otputovati u neka od odredišta izvan EU-a, što je dva posto više nego prošle godine. 

Sudeći po odgovorima, gospodarsku krizu najviše osjećaju Mađari, kojih je 46 posto odgovorilo da ne planira odmor ove godine, a slijeda Maltežani (40 posto), Bugari i Portugalci (35 posto), Rumunji (33 posto), Slovaci (32 posto) i Litavci (30 posto). 

Istraživanje pokazuje da će se dobar broj građana EU-a u posljednji trenutak odlučiti za odmor: 28 posto ih još nije donijelo odluku glede destinacije i trajanja odmora, a 19 posto ih je već odlučilo da neće putovati na odmor. 

Četrdeset i jedan posto ispitanih smatra da ima dovoljno sredstava za godišnji odmor, a 40 posto kaže da će morati vidjeti koji su im prioriteti u rashodima, ali i dalje misli da će si moći priuštiti ljetovanje. Deset posto Europljana ima ozbiljne financijske probleme koji će imati utjecaja na njihove planove putovanja. 

Trideset i tri posto ispitanih inzistira na kvaliteti koja im je važnija od niske cijene.

Europska komisija je prvi put provela ovako opširno istraživanje, koje pruža mnoštvo korisnih informacija turističkim djelatnicima. Informacije su predstavljene analitički po pojedinim zemljama i demografskim kategorijama.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Survey on the attitudes of Europeans towards tourism