naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Početak pregovora EU i Ukrajine o popravku plinovoda i reformama

Europska unija i Ukrajina spremaju se u ponedjeljak 23. ožujka odobriti program političkih reformi koji bi trebao ohrabriti Europljane da počnu ulagati u popravke ukrajinske divovske mreže plinovoda.  

'Ukrajinska mreža plinovoda omogućava važnu fizičku vezu između Rusije, Ukrajine i Europske unije i od ključne je važnosti za energetsku sigurnost EU. Toj je infrastrukturi potrebna modernizacija', kazala je europska povjerenica za inozemne poslove Benita Ferrero-Waldner prilikom otvaranja konferencije o nadgradnji toga sustava. 

Jedna petina plina koji se potroši u EU prolazi kroz ukrajinsku 13.500 kilometara dugačku mrežu plinovoda, no stručnjaci tvrde da je toj mreži potrebno nekih 2,5 milijardi eura ulaganja tijekom idućih šest godina, kako bi cijevi i pumpne stanice ostali u upotrebi. 

'Današnja je konferencija izuzetno važna za nas jer je sigurnost energetske opskrbe Europe jedan od suvremenih izazova koji zahtijeva pristup temeljen na solidarnosti i sporazumu između EU-a i Ukrajine', kazala je ukrajinska premijerka Julija Timošenko. 

Ukrajini je u konačnici potrebno 5,5 milijardi eura za proširenje kapaciteta sustava, kazala je Timošenko. 

Analitičari ističu da ukrajinski monopolist Naftogaz, koji upravlja mrežom plinovoda, nailazi na poteškoće u privlačenju nužnih ulaganja, zbog raširenog uvjerenja o nedostatnoj transparentnosti i odgovornosti kako uprave te kompanije, tako i ukrajinskog političkog čelništva. 

Timošenko i njezin žestoki politički protivnik predsjednik Viktor Juščenko u ponedjeljak bi u Bruxellesu trebali predstaviti plan za modernizaciju toga sustava čelniku Europske komisije Joséu Manuelu Barrosu, te dužnosnicima Svjetske banke, Europske investicijske banke i energetskim tvrtkama. 

Očekuje se da će potpisati zajedničku deklaraciju kojom se Ukrajina obvezuje na reformu propisa upravljanja mrežom plinovoda. To bi trebalo otvoriti put za ulaganja zapadnih i ruskih donatora u obnovu te mreže.(Hina)  

 

Više o tome:

Europska komisija: 'EU-Ukraine: Partners for securing gas to Europe'