naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri EU o partnerstvu obrazovnih institucija i poslodavaca

Partnerstvo između obrazovnih institucija i poslodavaca bila je glavna tema neformalnog sastanka ministara obrazovanja EU-a održanog u ponedjeljak 23. ožujka u Pragu. 

U kontekstu svjetske gospodarske krize, negativnih demografskih trendova, globalizacije, tehnološkog razvoja i klimatskih promjena, ministri i njihovi predstavnici iz 34 europske zemlje raspravljali su o reformi obrazovanja u Europi kako bi mlade generacije bile spremne za nove izazove na tržištu rada koje prolazi kroz korjenitu preobrazbu. 

Ministri su zaključili da je za to potrebna dugoročna strategija te kvalitetnije više i stručno obrazovanje kako bi se osiguralo ne samo gospodarsko blagostanje i konkurentnost nego i socijalna kohezija. 

Češko predsjedništvo EU-a istaknulo je da obrazovna politika mora biti usko povezana s drugim politikama te poticati istraživanja, razvoj i inovacije. 

'Privatne kompanije danas najviše traže radnike koji nemaju samo tehničke sposobnosti za određeno radno mjesto nego koji se znaju prilagoditi, analizirati i komunicirati (osobito na stranim jezicima)', objasnio je ministrima glavni direktor Volvo grupe Leif Johanson. 

'Privatne kompanije otvorile su mnoge kvalitetne obrazovne centre u Češkoj i Europi, no ni privatni ni javni sektor ne mogu sami razviti primjerene škole za obrazovanje europskih radnika u 21. stoljeću, što objašnjava apsolutnu potrebu za suradnjom kako bi se odgovorilo na sadašnju gospodarsku krizu, koja nije poput gripe koju se može preboljeti za tri dana. Ona prijeti velikim povećanjem nezaposlenosti', rekao je češki ministar obrazovanja Ondrej Liška. 

Europski povjerenik za obrazovanje Jan Figel predstavio je prve rezultate ispitivanja o trendovima na tržištu rada do 2020., pokrenutog u studenome, upozorivši da će se broj radnih mjesta za nekvalificirane radnike sa sadašnjih 72 milijuna (trećina radne snage) smanjiti za 12 milijuna do 2020., a trećina tih poslova zahtijevat će jako stručne radnike. 

Ministri su se složili da obrazovni sustav mora prilagoditi svoje programe zahtjevima tržišta rada i poticati kreativnost kod učenika, osobito istaknuvši važnost cjeloživotnog obrazovanja. 

Reevaluacija učiteljske profesije, mobilnost stručnjaka i studenata između obrazovnih instituta i tržišta rada, širenje izvora financiranja te sustavnije priznavanje stečenih vještina neophodni su za bolju suradnju između obrazovnog sustava i tržišta rada, istaknuto je na konferenciji, a rasprava o tim temama nastavit će se na idućoj konferenciji 6. i 7. travnja u Pragu.(Hina)

  

Više o tome:

Češko EU predsjedništvo: Informal Meeting of Ministers for Education