naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odredio nove rokove za smanjenje proračunskih manjkova pet članica

Europska komisija produljila je rokove za obuzdavanje proračunskih manjkova za pet članica Europske unije, upozorivši time ponovno na potrebu obuzdavanja potrošnje.  

Složivši se s ocjenama da je u razdoblju gospodarske krize nužna fleksibilnost u primjeni Pakta za stabilnosti i rast Europske unije, Komisija je dala Velikoj Britaniji, Francuskoj, Irskoj i Španjolskoj više vremena no što je uobičajeno za obuzdavanje manjkova. 

Tako je EK odlučila dati Francuskoj rok do 2012. da smanji manjak ispod granice od tri posto bruto domaćeg proizvoda. 

Prošle je godine francuski manjak dosegnuo 3,4 posto BDP-a a ove će godine vjerojatno porasti na 5,6 posto. Stoga je francuska vlada i jedan od najglasnijih pobornika ublažavanja pravila. 

Španjolska, koja je snažno pogođena recesijom i čiji je proračunski manjak na putu da u ovoj godini dosegne šest posto, također je dobila rok do 2012., s tim da je EU zatražio od Madrida da 'poboljša dugoročnu održivost i kvalitetu javnih financija'. 

Irska, čiji bi manjak mogao dosegnuti golemih 13 posto BDP-a u 2010. ako se ne promijeni postojeća politika, dobila je rok do 2013. za obuzdavanje manjka, 's obzirom na vrlo slabu gospodarsku situaciju' u toj zemlji. 

Komisija je bila jednako blaga prema Velikoj Britaniji , koja nije članica 16-člane eurozone, odredivši joj 2013/2014. kao krajnji rok, iako će njezin manjak vjerojatno narasti na gotovo 10 posto u idućih 12 mjeseci. 

Nasuprot tome, Komisija je bila manje popustljiva prema Grčkoj, koja je prekršila propise o manjku već 2007. godine, puno prije početka sadašnje recesije. 

Bruxelles je u svojim preporukama potvrdio da financijska tržišta generiraju pritisak na grčki proračun, što pokazuje razlika u premijama na grčke i njemačke državne obveznice. Vlada u Ateni mora hitno provesti odvažne strukturalne reforme, poručio je EK. 

'Nacionalne proračunske pozicije u EU i drugdje značajno su se pogoršale u prošloj godini i dalje će se pogoršavati zbog gospodarske krize kroz koju prolazimo, kao i zbog diskrecijskih mjera koje su zemlje članice opravdano usvojile kako bi održale potražnju i pokrenule ulaganja', zaključio je europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Joaquin Almunia.

'Kako bi se ograničila cijena tog zaduživanja za postojeće i nove generacije, od presudne je važnosti da vlade izrade plan uravnoteženja kojim će se obvezati na obuzdavanje manjkova čim se gospodarstvo počne oporavljati, što bi se po trenutnim procjenama trebalo postupno početi događati u 2010.', dodao je.  

 

Više o tome:

EUobserver: Five EU states given deadline to correct deficits