naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europarlamentarci zatražili mjere potpore za otvaranje radnih mjesta u automobilskoj industriji

Europska automobilska industrija ključna je za EU gospodarstvo, budući da izravno i neizravno zapošljava 12 milijuna radnika, te su potrebne mjere kojima će se poduprijeti otvaranje radnih mjesta u tom sektoru i potaknuti razvoj ekološki prihvatljivih tehnologija, upozorili su zastupnici europskog parlamenta.  

Ta je industrija posebno teško pogođena gospodarskom krizom, te je u posljednjem tromjesečju 2008. i prvom 2009. zabilježila snažan pad potražnje, što je dovelo do pada proizvodnje i posljedično snažno pritisnulo zapošljavanje i ulaganja u EU, navodi se u međustranačkoj rezoluciji, usvojenoj na ovotjednoj plenarnoj sjednici EP-a. 

Automobilska je industrija ključna za europsko gospodarstvo, zbog domino efekta na ostale sektore i kompanije, osobito mala i srednja poduzeća, podsjećaju zastupnici. 

Stoga su pozvali Europsku komisiju da pažljivo primjenjuje europska sredstva namijenjena podršci otvaranja radnih mjesta, kako bi se osigurala njihova maksimalna učinkovitost. Takva je financijska pomoć automobilskoj industriji dostupna putem Europske investicijske banke, te kroz pojednostavljene pristupne procedure niskokamatnim zajmovima, osobito za malo i srednje poduzetništvo. 

Također je važno da EU produbi dijalog s trgovinskim partnerima i trećim zemljama, kako bi se osigurali jednaki uvjeti za sve europske proizvođače, ističe se nadalje u rezoluciji europskih parlamentaraca, uz napomenu da se globalno automobilsko tržište mora suzdržati od uvođenja protekcionističkih ili diskriminirajućih mjera.

 EP također izražava zabrinutost zbog nekih privremenih mjera usvojenih na nacionalnim razinama, koje bi mogle naštetiti konkurenciji na jedinstvenom tržištu, te je pozvao zemlje članice da osiguraju usklađenost, učinkovitost i koordiniranost svih mjera u budućnosti. 

Europska automobilska industrija istodobno je najveći privatni ulagač u istraživanja i razvoj u EU, što povoljno utječe na okoliš ali također predstavlja značajan potencijal za otvaranje novih radnih mjesta, zaključuju zastupnici.  

Stoga bi se primjena 'zelenih' tehnologija trebala proširiti i na programe obnove prometnih parkova i odbacivanja starih vozila, zaključuju zastupnici, pozivajući Bruxelles da sastavi smjernice i preporuke za oživljavanje tržišta leasinga automobila i nadzor tržišta kako bi se spriječilo narušavanje pravila ravnopravnog natjecanja. 

 

Više o tome:

Europski parlament: MEPs call for measures to support job creation in the car industry and encourage the development of green technologies