naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavila specijalizirani internetski portal za poduzetnike u EU

Na Europskom poslovnom forumu, koji je otvoren u četvrtak 26. ožujka u Bruxellesu, predstavljen je prvi specijalizirani internetski portal 'Tvoja Europa – poduzetnici' koji poduzetnicima omogućava lakši pristup informacijama o poslovanju u drugim zemljama članicama EU.  

Portal na internetskoj adresi 'http://europa.eu/youreurope/business' uspostavljen je u bliskoj suradnji sa zemljama članicama i u sklopu primjene zakona o malim poduzećima, a ima za cilj malom i srednjem poduzetništvu pomoći da iskoristi prednosti za trgovinu i ponudu svojih usluga na jedinstvenom europskom tržištu. 

Novi portal predstavio je potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za poduzetništvo i industriju Guenter Verheugen koji je rekao kako je navedena inicijativa novi korak u smjeru pojednostavljenja poslovanja srednjem i malom poduzetništvu, te lakšeg poslovanja u drugoj zemlji članici. 

Sve sadržane informacije dostupne su na engleskom i službenom jeziku svake zemlje članice, a u kasnijoj fazi bit će omogućeni i prijevodi na njemačkom i francuskom jeziku, kao i jezicima značajnijih susjednih zemalja. 

Na tom portalu poduzetnik može pronaći odgovore na pitanja vezana uz registraciju tvrtke u drugoj zemlji članici, potrebnim dozvolama za prodaju robe izvan granica matične zemlje i o poreznim davanjima u drugim zemljama članicama. 

Također, nudi i pristup uslugama e-vlade, poput postupka za povrat poreza na dodanu vrijednost, te drugim administrativnim procedurama 27 zemalja članice EU. 

 

Više o tome:

Europska komisija: A special web portal to make cross border business easier in the EU