naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predviđa povećanje broja stečajeva u 2009.

Za ovu se godinu predviđa da bi broj stečajeva mogao dosegnuti brojku i do 200 tisuća, upozorila je europska izaslanica za malo i srednje poduzetništvo Francoise Le Bail, ustvrdivši kako će kolebljivost banaka po pitanju kreditiranja malih i srednjih poduzetnika primorati tisuće zdravih kompanija da se povuku iz poslovanja. 

EK ustvrdila je da je gospodarska kriza pogodila malo i srednje poduzetništvo nakon što je značajnije udarce već zadala većim kompanijama, no da manje tvrtke sada trpe teške posljedice. 

Glavni razlog teškoća u poslovanju kompanija predstavlja slabija dostupnost kredita, budući da su banke u posljednje vrijeme manje sklone davanju zajmova. 

Europska investicijska banka u pokušaju ublažavanja takve situacije izmijenila je svoje programe potpore malog i srednjeg poduzetništva, ponudivši 30 milijardi eura na raspolaganje u razdoblje od iduće tri godine.  

Bilo je pritužbi da novac sporo dolazi do navedenih tvrtki a EIB i EK sada ustraju na tome da je infrastruktura spremna za distribuciju zajmova. 

Le Bail odbacuje kritike da je više učinjeno po pitanju spašavanja većih kompanija, bez odgovarajuće podrške malim i srednjim poduzetnicima. Tumači kako EK radi na primjeni zakona o malom i srednjem poduzetništvu, koji će im pojednostaviti poslovanje zbog smanjenja birokracije. Uključivat će i izmjene direktive o kašnjenju plaćanja, koje bi već ovih dana mogle biti predstavljene javnosti. 

Očekuje se da će izmjene predlagati da državne vlasti podmire svoje obveze prema privatnim kompanijama u roku od 30 dana. 

Arndt Krichhoff, predsjedatelj odbora za malo i srednje poduzetništvo pri Europskom udruženju poslodavaca, ustvrdio je kako je izmjena direktive hitno potrebna radi ubrizgavanja novca u sustav i opstanka kompanija. Dodao je kako će kreditna kriza uništiti tisuće zdravih kompanija. 

Odgovarajući pristup izvorima financiranja mora se osigurati radi zaustavljanja odlaska malih i srednjih kompanija u stečaj. Brzo usvajanje direktive o kašnjenju plaćanja ključno je zato što vlade kasne s oslobađanjem novca, čime se dodatno pogoršava situacija, ističe Krichhoff. 

 

Više o tome:

  • EurActiv: Commission expects bankruptcy surge in 2009
  • EUobserver: Wave of economic bad news hits Europe