naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit EU-a i Kine mogao bi se održati 20. svibnja

Europska unija očekuje da će se summit s Kinom održati 20. svibnja, nakon što je prošlogodišnji summit odgođen zbog spora oko Dalaj lame, objavilo je češko predsjedništvo EU-a.  

Upitan hoće li se summit s Kinom održati 20. svibnja, češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg potvrdio je u petak 27. ožujka, na rubu ministarskog sastanka EU-a u Češkoj, da hoće, prenosi Reuters. 

Kina je prošle godine odgodila summit s EU-om, koji se trebao održati 1. prosinca, zbog odluke francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, tadašnjeg predsjedatelja EU-om, da se sastane s Dalaj lamom. 

Europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner, koja boravi u službenom posjetu Pekingu, pozvala je u ponedjeljak kinesku vladu da nastavi pregovore s Dalaj lamom, pozdravivši memorandum Tibetanaca u egzilu o autonomiju. 

'Kinezi su dugo željeli pisano stajalište', kazala je Ferrero-Waldner, govoreći o tibetanskom prijedlogu iznesenom na zadnjem krugu pregovora u studenom. 'Najvažnije je što je sada jasno da kineska suverenost i teritorijalna cjelovitost nisu ugroženi', kazala je novinarima nakon razgovora s kineskim dužnosnicima. Priznala je ipak da dvije strane nisu približile stajališta. 

Ferrero-Waldner pozvala je Kinu da iskoristi prigodu koju pružaju pregovori istaknuvši da je Dalaj lama zagovornik mira i 'srednjeg puta', to jest pregovora s Kinom o autonomiji a ne punoj neovisnosti Tibeta. 

Kina Dalaj lamu optužuje da je separatist koji želi uspostaviti 'veliki Tibet' koji bi obuhvaćao i kineska područja u kojima živi tibetanska manjina.  

Optužbe temelji na tibetanskom memorandumu koji poziva na uspostavu vlade za pet milijuna Tibetanaca koji žive u povijesnim granicama Tibeta, što uključuje kineske pokrajine koje s njime graniče. Ta vlada bila bi nadležna ne samo za religiju, kulturu, obrazovanje i gospodarstvo nego i za sigurnost i vladavinu prava. 

Kada bi se novi krug pregovora mogao održati nije poznato. Kineska vlada spremna je pregovarati samo o sudbini Dalaj lame a ne o autonomiji.  

Ferrero-Waldner razgovarala je u Pekingu o gospodarskoj krizi te o borbi protiv klimatskih promjena. 

Ocijenila je da je prerano da predstojeći summit G20 u Londonu (2. travnja) raspravlja o kineskom prijedlogu o uspostavi nove svjetske valute te povećanju uloge Kine u MMF-u.

'Suglasili smo se da u vrijeme svjetske krize ne bi smjelo biti protekcionizma', kazala je. 

Ferrero-Waldner potpisala je s kineskim dužnosnicima ugovor o osnivanju Instituta za čistu i obnovljivu energiju, koji će EU financirati s deset milijuna eura.  

Institut će voditi vodeće europske i kineske akademske institucije, a okupljat će stručnjake za obnovljivu energiju. Godišnje će primati stotinjak studenata.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU-China summit gets tentative go-ahead