naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vondra: proširenje nije povezano s usvajanjem Lisabonskog ugovora

Potpredsjednik češke vlade i ministar za europske poslove Alexandr Vondra ocijenio je u intervjuu za beogradski list 'Večernje novosti' od utorka 31. ožujka da proširenje Europske unije nedvosmisleno donosi prednosti i onima koji joj se priključuju i onim državama koje su već njezine članice, te da ono nije povezano s usvajanjem Lisabonskog sporazuma.  

'Smatramo da je ekonomska kriza razlog da se pojača proces integracije, a ne suprotno. Nikada nije postojala istinska veza između procesa proširenja i Lisabonskoga sporazuma. Europsko vijeće jasno je izrazilo svoju namjeru nastaviti proces proširenja na zapadni Balkan u Solunu 2003. godine, u vrijeme kada Lisabonski sporazum još nije bio među aktualnim temama. Zbog toga smatram da nisu osnovani pokušaji dovesti ova dva pitanja u vezu', objasnio je Vondra. 

On je podsjetio da je europska budućnost zapadnog Balkana bila jedna od glavnih tema sastanka šefova diplomacija zemalja članica EU održanog krajem prošloga tjedna u Hluboki na Vltavi u Češkoj, navodeći da je taj sastanak potvrdio opredijeljenost EU da održi tijek europskih integracija zapadnog Balkana. 

'Ministri su se složili o budućim koracima, vezano uz brojna i vrlo specifična pitanja, kao što su sam proces proširenja, vizna liberalizacija, kontakti među ljudima, ekonomska suradnja', rekao je Vondra. 

Upitan hoće li i na koji način Srbija napredovati ka EU tijekom češkog predsjedavanja EU-om, potpredsjednik češke vlade kazao je da je proces približavanja Srbije EU postupan, kroz ostvarivanje neophodnih reformi, te istaknuo da formalno poboljšanje odnosa ovisi, prije svega, o njezinoj punoj suradnji s Međunarodnim sudom u Haagu. 

Po njegovim riječima, koncept "pune suradnje" ne bi trebao podrazumijevati samo uhićenje Ratka Mladića, već bi suradnja trebala biti shvaćena u širem smislu. 

Hina