naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska ne smije biti talac Lisabonskog ugovora

Zastupnik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Europskom parlamentu Bernd Posselt oštro je kritizirao razmišljanja iz dijelova njemačke savezne vlade da se ne uspije li Lisabonski ugovor, odgodi prijam Hrvatske u Europsku uniju.

"Ne smije zemlja zrela za pristup, kao što je Hrvatska, postati taocem Lisabonskog ugovora i tako njezin prijam vezati uza stupanje ugovora na snagu. Nama je potrebno oboje, i Hrvatska i reformski ugovor", priopćio je Posselt u utorak, 31. ožujka.

Posselt je time reagirao na izjave predstavnika njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD), koalicijskog partnera u vladi kancelarke Angele Merkel, da bi u slučaju propasti Lisabonskog ugovora trebalo odustati i od prijama Hrvatske.

List Tagesspiegel prenio je u utorak izjavu stručnjaka SPD-a za europska pitanja Axela Schaefera da, ne uspije li Lisabonski ugovor, Hrvatsku ne bi trebalo primiti u Europsku uniju.

Sudbina Lisabonskog ugovora, koji omogućuje strukturne promjene u Europskoj uniji i stvaraju institucionalni preduvjeti za daljnje širenje Europske unije, neizvjesna je zbog toga što ga još nije potvrdila Češka, vlada koje je nedavno podnijela ostavku.

Tagesspiegel je prenio obavijest iz krugova njemačke vlade na rubu ministarskog sastanka Europske unije u Hlubokoj na Vltavi, po kojoj Nijemci smatraju da ni Hrvatska ne može računati na pristup Europskoj uniji ako Lisabonski ugovor ne bude prihvaćen.

Predsjednik odbora za ustav Europskog parlamenta, njemački socijaldemokrat Jo Leinen, zatražio je da se "Česima kaže da neće biti širenja ako ne potvrde Lisabonski ugovor".

Kršćansko-demokratska unija (CDU), predvodnica vladajuće koalicije u Berlinu i sestrinska stranka CSU-a, u predizbornom programu za Europski parlament zauzima se za odgodu procesa širenja Unije, ali tek kad Hrvatska postane članicom.

Posselt je u priopćenju poručio kako nije pravedno da se Hrvatska, proeuropska zemlja, unatoč obećanjima ostavi izvan procesa proširenja, "umjesto da se onima koji blokiraju iznese stolac pred vrata".

Ako Lisabonski ugovor zaista ne uspije, Posselt predlaže da se napiše "pravi ustavni ugovor" i da se svakoj europskoj državi prepusti da odluči hoće li sudjelovati ili ne.

"Hrvatska će u tom slučaju sigurno sudjelovati", naglasio je njemački zastupnik u Europskom parlamentu.

Posselt je na kraju njemačkom ministru vanjskih poslova, socijaldemokratu Frank-Walteru Steinmeieru, poručio da se zauzme za europsku budućnost Makedonije i ostalih država u jugoistočnoj Europi te da "zaustavi sumanutu stranputicu Turske prema punom članstvu".

 

Hina