naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska unija se mora pripremiti za klimatske promjene koje dolaze

Europska komisija predstavila je 1. travnja Bijelu knjigu za jačanje Unije u suočavanju s promjenom klime. Nedavne spoznaje ukazuju na to da će utjecaji klimatskih promjena biti brži i veći nego što je naznačeno u izvješću 2007.

Europa se ne može 'sakriti' od  tih efekata i stoga se mora pripremiti za borbu s njima. Utjecaj klimatskih promjena ima različite regionalne implikacije što znači da se većina adaptacijskih mjera treba poduzeti nacionalno i regionalno.

Okvir koji je prezentirala Komisija utvrđuje dvije faze od kojih je jedna strateški pristup u prilagodbi na utjecaje klimatskih promjena u Europskoj uniji koja nadopunjuje radnje koje poduzimaju države članice kroz integrirani i koordinirani pristup.

Član Europske komisije za okoliš Stavros Dimas izjavio je: 'Ozbiljnost klimatskih promjena postaje sve veća i više uznemirujuća nego ranije. Moramo raditi na smanjenju emisije ugljika, ali čak i uz smanjenje tih emisija neke klimatske promjene su neizbježne. Stoga je neophodno da sada počnemo raditi s vladama kako bi izradili strategiju za adaptaciju Europske unije i kako bi se osiguralo da ta adaptacija se integrirana u ključnim politikama Europske unije.'

Povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel je rekla: 'Europska poljoprivreda će osjetiti punu snagu klimatskih promjena. Želim dati poljoprivrednicima jasnu poruku s kojom se moraju suočiti, a ja želim pokrenuti diskusiju kako bi pomogla poljoprivrednicima da se prilagode. Želim vidjeti mjere koje će donijeti ekonomske i ekološke dividende bez obzira na razmjere klimatskih promjena. Ovo su ključni elementi za rad na poljoprivredi i klimatskim promjenama koje je Komisija usvojila danas uz podršku Bijele knjige.'

Tijekom sljedećih 50 godina klimatske promjene će vjerojatno imati duboke posljedice na važne ekonomske sektore kao što su poljoprivreda, energetika, promet, ekosustav, turizam i zdravlje. Ona će također utjecati na kućanstva i poslovne subjekte te na određeni dio populacije uglavnom starije osobe i invalide.

Bijela knjiga predstavlja okvir unutar kojeg se Europska unija i njezine države članice mogu pripremiti za utjecaj klimatskih promjena.

U prvoj fazi strategija će se izvoditi do 2012 kojom će se postaviti temelji za pripremu sveobuhvatne strategije Europske unije za adaptacija iz 2013 i izvan nje. Ona će se fokusirati na povećanje našeg razumijevanja o  klimatskim promjena i mogućim mjerama adaptacije koje mogu biti ugrađene u ključne politike Europske unije.

Utjecaj klimatskih promjena će se razlikovati u pojedinim regijama te zbog toga većina mjera će se provoditi nacionalno ili regionalno.

Komisija je također danas prezentirala radovi na tri teme voda, obala i pomorstvo, poljoprivredni i zdravstveni problemi.

Europska unija je odlučna da poduzme brzu akciju kako bi se smanjila količina stakleničkih plinova, ali ublažavanje klimatskih promjena te suzbijanje emisije stakleničkih plinova nije dovoljno. Posljedice klimatskih promjena biti će velike i vidljive bez obzira na mjere koje se provode. Europa se mora nositi s tim efektima. Adaptacijska politika koju provodi EU je minimalna i samo u nekoliko država članica.

Komisija će postaviti 'Impact and Adaptation Steering Group' (IASG) koji će biti sastavljen od predstavnika država članica Europske unije koje su uključene u izradu nacionalnih i regionalnih programa a konzultirati će se s predstavnicima civilnog društva i znanstvenom zajednicom.

Osim toga biti će podržane od tehničke radne grupe, koja će imati uključenog i jednog poljoprivrednika. Do 2011 Komisija će uspostaviti 'Clearing House' mehanizam za razmjenu informacija o promjeni klimatskih utjecaja.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Questions and Answers on the White Paper on climate change adaptation
  • Europska komisija: Living with climate change in Europe
  • Europska komisija: How will farming in the EU be affected by climate change?
  • EEA Report No 4/2008: Impacts of Europe's changing climate – 2008 indicator-based assessment