naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament prihvatio prijedlog zakona o zabrani diskriminacije

Europski parlament usvojio je u četvrtak, 2. travnja, prijedlog zakona o zabrani diskriminacije na temelju dobi, hendikepiranosti, spolne orijentacije i vjeroispovjesti u području obrazovanja, socijalne sigurnosti, zdravstvene skrbi i kupnje robe i usluga.

Europski parlament usvojio je izvješće sa 360 glasova za a 227 protiv.

Parlament također vjeruje da direktiva treba pokrivati višestruke diskriminacije, na temelju dvije ili više osnova, kao i diskriminaciju od strane udruga. Međutim, zbog prevelike teret na mikro-preduzeća, oni bi trebali imati posebnu zaštitu, po uzoru na građansko pravo SAD-a.

Bez utjecaja na bračno pravo, Direktiva ne krši razdvajanje ovlasti između Europske unije i njezinih država članica niti utječe na nacionalno zakonodavstvo o braku, obitelji i zdravlju.

Prema direktivi, uznemiravanje - neželjeno ponašanja, koje se događa s učinkom povrede dostojanstva osoba i zastrašivanja, neprijateljstva, ponižavanja ili uvredljivog  ponašanja - mora se smatrati oblikom diskriminacije. Direktiva je poboljšana i za osobe s invalidetom.

'Unatoč očitim prednostima veće jednakosti u svim područjima društva, trebali su mjeseci teškog rada da se u Europskom parlamentu osigura potpora za novi zakon', rekla je autorica izvješća, nizozemska zastupnica Zelenih Kathalijne Buitenweg.

Mnogi zastupnici desnog centra bili su naime protiv prijedloga zakona smatrajući da će uzrokovati dodatna birokratska opterećenja.

Direktiva se odnosi na područja kao što su bankarstvo, promet i zdravstvo, no odnosi između privatnih osoba koji nisu komercijalni ili profesionalni nisu uključeni.

Europska unija zabranila je od 2000. te oblike diskriminacije na radnom mjestu, no pravna zaštita u području javnih usluga, kupnje ili korištenja komercijalnih usluga nije bila predviđena.

Eurobarometar je pokazao da 15 posto ljudi širom Europske unije je pretrpjelo diskriminaciju u zadnjih godinu dana.

Vijeće Europske unije direktivu će razmotriti u drugoj polovici godine. Da bi stupila na snagu, moraju je prihvatiti sve države članice Europske unije.

 

Više o tome:

  • Europski parlament: MEPs split over widening anti-discrimination laws
  • Europski parlament: European Parliament backs new anti-discrimination directive