naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri financija Europske unije pozdravili dogovor članica G20

Ministri financija zemalja članica Europske unije na neslužbenom su sastanku u češkoj prijestolnici u petak, 3. travnja, pozdravili dogovor članica G20 o utrostručenju MMF-ovih resursa i reformi regulatornog okvira, a osvrnuvši se na kamatne stope u eurozoni kazali da očekuju nove rezove.

Svjetski čelnici u četvrtak su na samitu zemalja skupine G20 u Londonu postigli dogovor o 1.100 milijardi dolara vrijednom programu pomoći za suzbijanje najgore gospodarske krize od Velike depresije.

Ministri financija na neformalnom sastanku s dužnosnicima Europske središnje banke (ECB) također su ustvrdili da će postignut dogovor na samitu o strožim financijskim propisima pomoći spriječiti da se kriza ponovi u budućnosti.

'Uvjeren sam da smo postigli golem napredak. Vrlo sam zadovoljan', kazao je njemački ministar financija Peer Steinbrueck.

Europska središnja banka je ključne kamatne stope snizila manje no što se očekivalo, za četvrtinu postotnog boda, na rekordno niskih 1,25 posto, iznenadivši tržišta koja su očekivala njihovo smanjenje za pola postotna boda, s obzirom na produbljenu krizu u gospodarstvu.

'Uvjeren sam da je samo pitanje vremena kada će Europska središnja banka ponovno sniziti kamatne stope', kazao je ciparski ministar financija Charilaos Stavrakis.

Prilikom smanjenja kamatnih stopa u četvrtak, čelnik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet signalizirao je da bi već u svibnju, nakon što je kamatne stope smanjila u šest navrata od listopada lani, banka mogla pribjeći novom rezu, i to za daljnju četvrtinu postotnog boda.

Finski ministar financija Jyrki Katainen u četvrtak je ustvrdio da ima prostora za daljnje rezanje kamatnih stopa u nekom trenutku u budućnosti, a predsjednik eurozone Jean-Claude Juncker je ocijenio zadnje smanjenje potezom u pravome smjeru.

Ministrima financija eurozone tijekom dana će se pridružiti preostale kolege iz Europske unije i guverneri središnjih banaka kako bi zajednički razmotrili odluke sa samita G20, proračunske manjkove, te planove za reforme regulative i nadzora u EU.

Čelnici G20 dogovorili su utrostručenje MMF-ovih resursa na 750 milijardi dolara i paket vrijedan 250 milijardi dolara za razdoblje od dvije godine za podupiranje globalne trgovine.

Hina