naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Obama i EU za zajedničke akcije u globalnim izazovima

Američki predsjednik Barack Obama i čelnici Europske unije zaključili su u nedjelju 5. travnja summit u Pragu pozivom na zajedničku akciju koja će omogućiti i zajedničko suočenje s globalnim izazovima te povlačenje crte, kada je riječ o nedavnim napetostima između Washingtona i saveznika u Europi.  

Obama je iskoristio priliku da tijekom jednodnevnog summita izloži viziju svoje administracije o vanjskopolitičkim pitanjima, kazavši čelnicima EU-a da Washington namjerava odigrati aktivnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena te u borbi protiv gospodarske krize. 'Europa i SAD su jači kad se udruže', istaknuo je. 

Trenutačni predsjedatelj EU-a Mirek Topolanek ocijenio je da je posjet američkog predsjednika Pragu 'simbol nove razine američko-europskih odnosa'. 

Obama je u svojem govoru istaknuo kako od Europe očekuje nešto zauzvrat, smatra da EU mora poduzeti neke poteze kojima će se nadvladati razmirice oko prihvaćanja zatvorenika iz Guantanama. 'Jako partnerstvo zahtijeva i podjelu odgovornosti', kazao je. 

Da bi pokazali odlučnost u namjeri djelovanja zajedničkim snagama na važnim globalnim pitanjima, EU i Washington izdali su zajedničko priopćenje u kojemu se osuđuje sjevernokorejsko lansiranje raketa te su pozvali Pjongjang da se prestane ponašati na prijeteći način. Obama je kazao i kako o Europe očekuje pomoć u jačanju sigurnosnog problema u Afganistanu. 

Uoči posjeta Turskoj američki predsjednik spreman je dotaknuti i pitanje turskog članstva u EU, što je veliki kamen spoticanja unutar zajednice. Obama je čelnicima EU-a poručio kako je važno uskladiti stajališta u izvaneuropskim područjima, uključujući i muslimanske zemlje. 

Američki predsjednik Barack Obama smatra da bi Europska unija trebala nastaviti s procesom proširenja i primiti Tursku kao punopravnu članicu, dok se istovremeno francuski predsjednik Nicolas Sarkozy protivi ulasku Turske u EU. 

Obama smatra da 'Tursku treba čvrsto usidriti u Europu', te da bi ulazak Turske u Uniju značio da je EU 'predana procesu proširenja'. Sarkozy, međutim, smatra da je, kao prvo, na članicama EU-a da o tome odluče, a kao drugo, da se on osobno i dalje protivi ideji ulaska Turske u EU. 

'Uvijek sam bio protiv i sada sam protiv. Turska je velika zemlja, saveznica Europe i SAD-a. Ona mora ostati privilegiran partner i moje je stajalište nepromijenjeno', objasnio je Sarkozy. Također je istaknuo da velika većina članica EU-a dijeli francusko stajalište.(Hina) 

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU-US summit exposes divisions over Turkey
  • EUobserver: Obama lukewarm on Europe missile base plan
  • EurActiv: Obama to push for Central Europe missile shield