naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
MMF: Istočnoeuropske članice EU-a trebale bi usvojiti euro

Posrnule zemlje Europske unije u srednjoj i istočnoj Europi trebale bi se prebaciti na euro čak i ako nisu punopravne članice eurozone, navodi se u izvješću koje u ponedjeljak 6. travnja prenosi londonski financijski dnevnik Financial Times.  

Eurozona bi mogla olabaviti pravila o pristupu kako bi joj se zemlje mogle pridružiti i kao kvazi-članice, bez mjesta u tijelima Europske središnje, navodi dalje taj londonski dnevnik. 

Za zemlje u EU euroizacija nudi goleme prednosti što se tiče rješavanja tereta nagomilanih dugova u stranoj valuti, otklanjanja neizvjesnosti i obnove povjerenja, kaže se u tom izvješću, sastavljenom prije otprilike mjesec dana. 

Bez usvajanja eura, rješavanje tereta dugova u stranoj valuti zahtijevalo bi golema kresanja domaće potrošnje u nekim zemljama, koja bi naišla na snažan politički otpor. 

List nadalje napominje da je navedeno izvješće pripremljeno u okviru u konačnici neuspjelog pokušaja MMF-a, Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvitak da podupru paneuropsku strategiju za EU i istočnu Europu. 

Izvješće koje obuhvaća istočnu Europu, bivše komunističke zemlje i Tursku predviđa 2,5 postotni pad bruto domaćeg proizvoda u novoj Europi u 2009., nasuprot prošle jeseni prognoziranog rasta u visini 4,25 posto. 

Također, izvješće navodi da će navedena regija morati reprogramirati 413 milijardi dolara vrijedan inozemni dug koji dospijeva na naplatu u 2009. i financirati 84 milijardi dolara manjkova na tekućim računima bilance plaćanja. 

Zemlje članice G20 na prošlotjednom su samitu u Londonu dogovorile povećanje MMF-ovih pričuva na 750 milijardi dolara kako bi se pomoglo tržištima u nastajanju, uključujući i ona u istočnoj Europi, da lakše prebrode globalnu financijsku krizu. 

U posljednjih šest mjeseci MMF je odobrio zajmove u vrijednosti većoj od 60 milijardi dolara zemljama te regije, a među korisnicama sredstava iz navedenog programa zasad se nalaze Mađarska, Latvija, Rumunjska, Srbija i Ukrajina. 

 

Više o tome:

Financial Times: IMF urges eastern EU to adopt euro