naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Energetika i zaštita okoliša središnje točke EU strategije za razvoj Baltika

Članice Europske unije s izlazom na Baltičko more mogle bi u budućnosti biti povezane ogromnim podvodnim kablovima, a moguća je i uspostava integriranih postrojbi pogranične policije i obalne straže, koje bi nadzirale koordinirane ribarske flote, pokazuje preliminarni nacrt strategije za razvoj te regije.  

Strategija EU za baltičku regiju bit će predstavljena javnosti u lipnju a bit će prioritet za Švedsku tijekom šestomjesečnog predsjedateljskog mandata u EU, koji počinje u srpnju.  

Glavni izazovi s kojima se strategija suočava uključuju rješavanje problema velikog zagađenja Baltika gnojivima i komunalnim otpadom, izoliranost te regije u odnosu na europsku mrežu opskrbe energentima, te ogromne nejednakosti između bogatih zemalja poput Švedske i Danske, i njihovih susjeda na istoku Litve, Latvije i Estonije. 

'Ovo je prvi puta da razvijamo EU makro-regionalnu strategiju koja može poslužiti kao primjer za daljnji razvoj regionalnih strategija u drugim dijelovima EU, poput Mediterana i Crnog mora', kazao je švedski ministar za okoliš Andreas Carlgren. 

Najveći su problem za Baltik slabe struje u tom zatvorenom moru koje često nije pogodno stanište za ribe zbog bujanja algi, koje se hrane deterdžentima, loše pročišćenim otpadnim vodama, uključujući one iz poljoprivrednih dobara. 

'Nas u Švedskoj čeka teška zadaća, posebno kada su u pitanju otpadne vode iz poljoprivrednih zemljišta, inače posljedica višedesetljetnog prekomjernog gnojenja površina', tumači Carlgren. 

'Ako postignemo dogovor o pilot-projektu za Baltičko more, cijeli će proces po mom mišljenju biti znatno ubrzan', dodao je. 'Primjerice, lako je moguće da ćemo u bliskoj budućnosti zabraniti upotrebu fosfora u deterdžentima u članicama EU koje izlaze na Baltičko more', pojasnio je. 

Mnogi projekti financirat će se sredstvima iz postojećih fondova, poput prošlog mjeseca dogovorenog četiri milijarde eura vrijednog plana za poboljšano energetsko povezivanje u razdoblju od 2010. 

Švedska procjenjuje da bi poboljšani uvjeti za turizam i ribarenje zahvaljujući suzbijanju zagađenja otpadnim vodama mogli uroditi dodatnim prihodima u visini dvije milijarde eura. 

Hina