naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Od 1. svibnja 40 posto manji troškovi za registraciju robnih marki u EU

Europska komisija i zemlje članice Europske unije odlučile su dodatno smanjiti troškove koji se plaćaju Agenciji za harmonizaciju na jedinstvenom tržištu (OHIM) za registraciju robnih marki, te pojednostaviti same procedure registracije. 

Nova pravila stupit će na snagu 1. svibnja ove godine. Ta mjera, koja slijedi nakon inicijalnog smanjivanja troškova i vremena registracije 2005. pojeftinit će zaštitu robnih marki te olakšati njihovo dobivanje za poslovanje na jedinstvenom tržištu, čime će se poslovnoj zajednici uštediti oko 60 milijuna eura godišnje. 

'To je dobra novost za poslovnu zajednicu u Europi. Znatno smanjivanje troškova i pojednostavljivanje procedura znači mnogo dostupniji i lakši pristup zaštiti robnih marki širom EU. To će promovirati poduzetništvo i stimulirati ekonomsku aktivnost što je ključno u vremenima ekonomske krize', rekao je povjerenik za unutarnje tržište i usluge Charlie McCreevy. 

Smanjivanje troškova i pojednostavljivanje procedure sastoji se u tome da se troškovi registracije europskih robnih marki svedu na nulu, odnosno da se plaćaju samo troškovi zahtjeva, a ne više i posebni troškovi registracije. Kao rezultat, vrijeme za registraciju bit će također značajno skraćeno.  

U praksi, to znači da će se umjesto plaćanja 1.750 eura za zahtjev i registraciju robne marke morati platiti samo troškovi zahtjeva od 1.050 eura, što je smanjenje od oko 40 posto. 

Oni koji će zahtjeve upućivati preko interneta imat će i veće smanjenje i naplaćivat će im se 900 eura umjesto 1.600 koliko trebaju plaćati sada, što je pojeftinjenje od 44 posto. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Trade mark protection in the EU gets much cheaper and easier to obtain