naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Obama pozvao Tursku da ubrza reforme za članstvo u EU-u

Američki predsjednik Barack Obama ponovio je u ponedjeljak 6. travnja u Ankari svoju potporu nastojanjima Turske za ulaskom u EU, unatoč protivljenju nekih zemalja članica, ali je i pozvao tu većinski muslimansku zemlju da ubrza zaustavljene reforme.  

Obama je to pred turskim parlamentom izjavio dan nakon što je pozvao EU da prihvati Tursku kao zemlju kandidatkinju za članstvo, što je Francuska odbila, a Njemačka hladno primila. 

'SAD snažno podupiru nastojanje Turske da postane članica EU-a, no i Turska ima svojih odgovornosti', rekao je Obama pred parlamentom u kojem je bio i turski premijer Tayyip Erdogan. 

Pohvalio je Tursku zbog ukidanja vojnih sudova i ostvarenog napretka u zaštiti slobode izražavanja i manjinskih prava Kurda, no dodao je da Ankara mora nastaviti s reformama. 'Ta su postignuća iznjedrila nove zakone koji se moraju primjenjivati, stalno', istaknuo je. 

'Sloboda vjeroispovjesti i izražavanja omogućila je snažno i vitalno građansko društvo koje samo jača državu', dodao je američki predsjednik. 

Pristupni pregovori s Turskom, započeti 2005. godine, zaustavljeni su zbog zabrinutosti nekih zemalja članica stanjem ljudskih prava u toj zemlji, nedovoljnog napretka u reformama i dugogodišnjeg spora s Grčkom oko Cipra. 

 

Više o tome:

EurActiv: Obama stresses Turkey's role in 'civilisation' outreach