naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljen projekt podrške upravljanju sudovima i sudskim spisima

U hotelu Sheraton u utorak 7. travnja predstavljen je projekt uvođenja jedinstvenog informacijskog sustava za upravljanje sudovima i sudskim spisima u 60 sudova u Hrvatskoj, koji s 21 milijun kuna financira Europska komisija.  

Šef Delegacije Europske komisije u Zagrebu Vincent Degert tom je prigodom naglasio kako je riječ o projektu koji bi sucima i sudskom osoblju trebao pomoći u svakodnevnom radu, a građanima osigurati bolju uslugu. 

Podsjetio je da je Hrvatska prva u Europi po broju sudaca na 100 tisuća stanovnika, a eSpis, koji već funkcionira na devet sudova, trebao bi ubrzati obradu spisa, povećati učinkovitost sudova i smanjiti njihove troškove, a građanima omogućiti uvid u stanje predmeta. 

Upozorio je, međutim, da će se tom donacijom pokriti svega 30 posto sudova te da bi Vlada morala osigurati uvođenje eSpisa u preostale sudove. 

Na taj će način Hrvatska osigurati provođenje ambicioznog projekta reforme pravosuđa, kazao je Degert, koji je uvjeren u skoro otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, 'Pravosuđe i temeljna prava'. 

Predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin naglasio je da je riječ i o značajnom antikorupcijskom alatu, budući da će omogućiti automatsko dodjeljivanje predmeta sucima, i time otkloniti sumnje u namještanje predmeta pojedinim sucima. 

'U ozračju općeg nepovjerenja, u kojem smo mi na vrhu tablice, to je nevjerojatno velik dobitak za sustav i građane', kazao je Hrvatin, ističući kako je cilj projekta stvoriti učinkovit, stručan i kontrolabilan sustav, koji će jamčiti objektivnost i zaštitu građana, a sudstvu donijeti povjerenje javnosti. 

Istaknuo je i da će projekt omogućiti objektivnu valorizaciju rada sudaca i sudske uprave, ali i odgovornosti izvršne i zakonodavne vlasti tamo gdje nisu osigurale preduvjete za kvalitetan rad sudaca. 

'Suci neće odgovarati, ako su vlasti propustile stvoriti uvjete za njihov odgovoran i kvalitetan rad', kazao je Hrvatin, koji smatra da se ne može očekivati željena razina odgovornosti od preopterećenih sudaca na Općinskom sudu u Zagrebu, koji vode po 700 do 800 predmeta. 

Iako priznaje da Hrvatska ima najviše sudaca na 100 tisuća stanovnika, Hrvatin upozorava i da je druga zemlja u Europi po priljevu predmeta na 100 tisuća stanovnika. 

'Ako mi kažete da ovih 90 sudaca u Engleskoj može raditi s tolikim priljevom, onda ja odustajem od posla', rekao je Hrvatin, ističući da engleskom sucu u radu pomaže znatno brojnije stručno sudsko osoblje. 

Zahvalio je svim sucima i sudskom osoblju koje je, kaže, godinama i uglavnom besplatno, ulagalo svoj trud, znanje, iskustvo i slobodno vrijeme kako bi eSpis došao u fazu primjene.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Marina Dujmović-Vuković naglasila je, pak, da eSpis neće moći sam suditi, nego da će pažljivo ocjenjivanje svih činjenica i okolnosti i dalje ostati na sucima. 

Projekt podrške upravljanju sudovima i unapređenja upravljanja sudskim spisima započeo je u studenom 2008., a u slijedeće dvije godine planira se utrošiti 21,1 milijun kuna, što je gotovo polovica proračuna Ministarstva pravosuđa za informatizaciju.(Hina)  

 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u RH: Svečano predstavljanje projekta Europske unije 'Podrška upravljanju sudovima i unapređenje upravljanja sudskim spisima'