naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU umanjuje važnost MMF-ovog izvješća o kandidatima za euro

Europska komisija umanjila je važnost u ponedjeljak 6. travnja objavljenog novinskog izvješća da je Međunarodni monetarni fond u jednom dokumentu sugerirao da bi se članice srednje i istočne Europe trebale prebaciti na euro i bez punopravnog članstva u eurozoni.  

Komisija nije željela izravno komentirati navedene napise u londonskom financijskom dnevniku Financial Timesu, no dala je naslutiti da je izvješće zastarjelo. EU je u međuvremenu učinio puno toga kako bi pomogao navedenoj regiji da lakše prebrodi globalnu financijsku krizu, istaknuto je u Bruxellesu. 

'Čini se da je riječ o internom izvješću, starom mjesec dana. Nemamo posebnih komentara u vezi toga izvješća', kazao je glasnogovornik Komisije na redovitom brifingu. 

Komisija daje preporuke o tome ispunjava li neka zemlja uvjete za usvajanje eura a konačnu odluku o pristupanju eurozoni donose vlade zemalja članica eurozone. 

Glasnogovornik Komisije izjavio je kako su u proteklih mjesec dana vlade EU-a udvostručile sredstva iz EU fondova za financijskim problemima zahvaćene zemlje izvan eurozone, na 50 milijardi eura, te povećale doprinos EU-a u MMF-u, koji već pomaže nekim posrnulim zemljama u toj regiji. 

Dužnosnici EK-a i Europske središnje banke otvoreno su kritizirali opciju jednostranog usvajanja eura, pa se tako ne očekuje da će se ijedna zemlja EU-a ići protivno njihovim željama. 

Čelnik ECB-a Jean-Claude Trichet i Jean-Clude Juncker, predsjedatelj eurozone, opetovano su istaknuli da nema prečaca na putu za usvajanje eura i da svi kandidati moraju ispuniti sve postavljene stroge kriterije. Riječ je o stopama inflacije, proračunskom manjku, javnom dugu, dugoročnim kamatnim stopama i održavanju stabilnog tečaja valute tijekom dvogodišnjeg razdoblja u Europskom mehanizmu valutnih tečajeva (ERM2).  

Euro je u službenoj upotrebi u vrlo malenim zemljama kao što su Monaco, San Marino i Vatikan, i to u okviru sporazuma sklopljenih s EU zemljama s kojima su tradicionalno bliske - Francuskom i Italijom. 

Izvan eurozone, euro se još koristi u Crnoj Gori koja je ranije koristila njemačku marku kao svoju valutu. Nema službeni sporazum s EU-om koji bi joj dozvoljavao primjenu jedinstvene europske valute. 

 

Više o tome:

EUobserver: ECB rejects eastern fast-track to eurozone