naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će razmjenjivati informacije o zatočenicima iz Guantanama

Europska unija dogovorila je u ponedjeljak 6. travnja da će razmjenjivati informacije o bivšim zatočenicima iz Guantanama koje bi mogle prihvatiti neke države članice s obzirom na to da u schengenskom prostoru ne postoje unutarnje granice. 

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će zatvoriti zatvor u Guantanamu do siječnja 2010. i zatražio od EU-a da primi neke od 60-ak zatočenika koji predstavljaju najmanju prijetnju za javnost. 

'Članice zanima profil bivših zatočenika i razmjena informacija', rekao je nakon sastanka u Luksemburgu češki ministar unutarnjih poslova Ivan Langer, dodajući da mehanizam za razmjenu informacija treba pronaći do idućeg sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a 4. i 5. lipnja. 'To je važno jer na granicama ne postoje kontrole, pa će se ti ljudi moći slobodno kretati Europom, objasnio je. 

Schengenski prostor bez unutarnjih granica obuhvaća 22 članice EU-a, Norvešku, Island i Švicarsku. 

'Samo osobe koje nisu osuđene za kaznena djela moći će biti prihvaćene u EU', istaknuo je Langer. 

Europski povjerenik za pravosuđe Jacques Barrot rekao je da bi države članice EU-a mogle ograničiti kretanje tih ljudi. 'nije isključeno da, s obzirom na profil bivših zatočenika, države članice donesu odluku o ograničenju kretanja na svojem teritoriju', rekao je. 

Točan broj zatočenika koje bi Unija trebala primiti još nije poznat. 

Obamina administracija odlučila je 'početi od nule' i 'razmotriti sve slučajeve', rekao je jedan europski diplomat.  

'Ništa se točno neće znati prije 22. srpnja. No, američki zahtjevi mogli bi se odnositi na šezdesetak bivših zatočenika, a ako ih Europska unija prihvati desetak do 15, to će biti dobro', rekao je. 

Pet članica EU-a spremno je prihvatiti zatočenike iz Guantanama - Francuska, Portugal, Španjolska, Velika Britanija i Italija. To bi ih moglo učiniti još nekoliko, poput Irske, Mađarske, Litve i Estonije. Protive se pak Austrija, Švedska, Nizozemska, Češka i Poljska, dok su Njemačka, nordijske zemlje, Belgija i Luksemburg neodlučni. 

'Svaka članica slobodna je reći da ili ne Amerikancima', objasnio je Barrot, dodajući da bi pregovori s SAD-om o tome trebali završiti do lipnja. 

U Guantanamu je od početka rata protiv terora boravilo više od 750 zatočenika iz cijelog svijeta. Ondje ih se nalazi još oko 250.(Hina) 

 

Više o tome: