naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pojačala mjere suzbijanja kašnjenja s plaćanjima

Europska komisija u srijedu je predložila da državne vlasti postanu primjer drugima u pogledu podmirivanja financijskih obveza, te da se kao pravilo uvede podmirivanje obveza u roku od 30 dana.  

Paralelno, Komsija se obvezala da će ubrzati plaćanja roba i usluga kako bi se u potpunosti ispunili ciljevi vezani uz plaćanje računa, a i da će u čitavom nizu slučajeva čak i skratiti aktualne zakonske rokove za plaćanje. 

Unatoč određenim poboljšanjima tijekom proteklih godina, u EU se još uvijek događa da se kasni s plaćanjima, kako u komercijalnim transakcijama među kompanijama tako i između kompanija i državnih tijela uprave. 

Time se, upozoravaju dalje u Bruxellesu, šteti razvoju malog i srednjeg poduzetništva u EU a razlog je i odlaska brojnih, inače zdravih kompanija u stečaj, ponajprije ako se radi o maloj i srednje velikoj tvrtki. 

Komisija je nadalje ustvrdila kako, nažalost, kultura podmirenja obveza u slučaju državnih vlasti zasad često ne zaslužuje pohvale.  

Sukladno s obvezama proizišlima iz zakona o malom i srednjem poduzetništvu, EK je stoga sugerirala usvajanje novog pristupa u rješavanju problema kašnjenja s plaćanjima i predložila značajnije izmjene EU smjernice o kašnjenju s plaćanjima iz 2000.

'Kašnjenja s plaćanjem obveza državne administracije više se ne smiju tolerirati. Današnji prijedlog pruža značajan poticaj za svladavanje ekonomske krize tako što će pomoći spriječiti nove stečajeve i poboljšati novčane tijekove kompanija, i to u cilju jačanja konkurentnosti europskih poduzeća u dugogodišnjem razdoblju', istaknuo je europski povjerenik za poduzetništvo i industriju Guenther Verheugen. 

S obzirom na krizu koja potresa gospodarstva diljem svijeta, nekoliko je članica EU već počelo rješavati taj problem na nacionalnoj razini. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission fights late payments