naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Euroregija Mura-Drava pozvat će u članstvo još sedam županija

Euroregija Mura-Drava, koju su prije pet godina osnovale Međimurska županija iz Hrvatske te županije Zala i Somogy iz Mađarske, u slijedećih bi godinu dana trebala dobiti sedam novih članica, dogovorili su se osnivači na sjednici održanoj u srijedu 8. travnja u Čakovcu.  

Sporazum o tome potpisali su međimursaki župan Josip Posavec, župan županije Zala Manninger Jeno Vilomos te župan županije Somogy Gelencser Attila. 

'Ulazak u euroregiju Mura-Drava ponudit ćemo hrvatskim županijama uz Dravu: Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Osječko-baranjskoj. Suradnju ćemo ponuditi i Pomurju u Sloveniji, Štajerskoj u Austriji, a euroregiji bi se trebala pridružiti i mađarska Baranja, tako da bi u sastav ušle županije iz četiri europske zemlje', rekao je međimurski župan Posavec. 

Takvom suradnjom lakše će se doći do sredstava iz fondova Europske unije, kazao je Posavec, istaknuvši pritom nedavno predstavljeni IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska preko kojeg je na raspolaganju više od 19 milijuna eura. 

S današnjim danom predsjedanje euroregijom Mura-Drava preuzima Manninger Jeno Vilmos, župan Zala županije, koji je uz proširenje euroregije i efikasniji nastup prema fondovima Europske unije, kao jedan od ciljeva istaknuo stvaranje zajedničke administrativne uprave, budući da je do sada te poslove obavljala županija koja predsjeda euroregijom. 

Župan županije Somogy Gelencser Atilla istaknuo je odličnu suradnju njegove županije s jedinicama lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj, a prema njegovim riječima, suradnja kroz euroregiju posebice je značajna za Hrvatsku, koja je pred ulaskom u Europsku uniju. 

Suradnja kroz euroregiju trebala bi uskoro rezultirati brojnim zajedničkim projektima poput izgradnja mosta preko Mure kod Kotoribe, zaključio je međimurski župan Josip Posavec. 

Hina