naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri vanjskih poslova EU ponovno pozvali vlasti BiH da ubrzaju reforme

Ministri vanjskih poslova Češke i Francuske Karel Schwarzenberg i Bernard Kouchner u četrvtak 9. travnja su završili dvodnevni posjet Sarajevu pozvavši još jednom predstavnike vlasti te zemlje da ubrzaju provedbu reformi ako žele priključenje Uniji.  

Nakon sastanka sa zastupnicima u Parlamentu BiH Schwarzenberg je izjavio kako je sasvim jasno da je EU prijatelj BiH te da joj želi pomoći, no temeljna odgovornost za provedbu reformi ostaje na domaćim vlastima. 

Poručio je kako BiH u sklopu ustavnih reformi mora, među ostalim, razmisliti i o 'pojednostavljivanju ustavnih okvira'. 

'Pojednostavljivanje ustavnih okvira bilo bi vrlo korisno', kazao je Schwarzenberg podsjećajući kako komplicirana vlast kakvu sada ima BiH samo pogoduje jačanju korupcije. 

Šef češke diplomacije još jednom je poručio kako su on i Kouchner te ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, koji je s njima u Sarajevu bio u srijedu, doputovali u BiH kao iskreni prijatelji te zemlje i pritom ponovili spremnost EU za pružanje svake vrste pomoći koju bi BiH trebala. 

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Ilija Filipović kazao je kako su ministri vanjskih poslova država trojke EU 'jasno i glasno' prenijeli poruku da je BiH dobrodošla u Uniji kada za to ispuni uvjete. 'Učinili smo malo, vrijeme teče i moramo požuriti', izjavio je Filipović. 

Tijekom boravka u Sarajevu Schwarzenberg, Koucher i Bildt razgovarali su i s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara Nikolom Špirićem, predsjednicima najutjecajnijih političkih stranaka te s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom. 

Hina