naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU vlade uložile 3.000 milijardi eura u spašavanje banaka

Zemlje članice Europske unije uložile su oko 3.000 milijardi eura u spašavanje banaka, u vidu jamstava i novčanih injekcija, u razdoblju od rujna prošle godine kada je financijska i gospodarska kriza dosegnula vrhunac, objavila je Europska komisija.  

Komisija je objavila da su u cilju sprečavanja propasti banaka u 27-članom EU zemlje članice izdvojile 2.300 milijardi eura u paketima jamstava za financijski sektor, iznos od 300 milijardi eura za programe dokapitalizacije i 400 milijardi eura za ostale programe spašavanja i restrukturiranja. 

'Posljednjih šest mjeseci pokazalo je da kontrola državne pomoći diljem EU ima ključnu ulogu u koordiniranom rješavanju izazova u gospodarskoj krizi diljem Europe', kazala je europska povjerenica za zaštitu tržišne utakmice Neelie Kroes. 

Dodala je također da su obzirnija i brža odobrenja planova pomoći u Bruxellesu ne samo spasila banke već i EU jedinstveno tržište, i to sprečavanjem protekcionizma, mjera kojima vlade pokušavaju pomoći svojim gospodarstvima ali na štetu susjeda. 

Prošli rujan Kroes je počela brže i uz veću blagonaklonost razmatrati zahtjeve za državnom pomoći bankama i ključnim industrijama, ponajprije automobilskoj, s tim da je naglasila da će odbiti svaki dogovor o financiranju koji bi štetio konkurenciji. 

EK je u međuvremenu odobrila više od 50 zahtjeva za pomoći, budući da je gospodarstvo EU-a zapalo u možda najgoru recesiju od Drugog svjetskog rata. 

'Odgovornost sada leži na financijskom sektoru da uvede reda u bilance i provede restrukturiranje kako bi osigurao održivu budućnost', tumači dalje Kroes. 

U posebnom izvješću Kroes je nadalje ustvrdila kako je ukupni maksimalni iznos mjera suzbijanja krize za posrnule financijske institucije odobrenih od prošlog rujna dosegnuo oko 3.000 milijardi eura. U to su uključena jamstva u vrijednosti do 2.300 milijardi eura, 300 milijardi eura za dokapitalizaciju, te 'ad hoc mjere spašavanje i restrukturiranja u korist banaka i financijskih institucija', ukupne vrijednosti 400 milijardi eura. 

Od rujna lani Komisija je odobrila 25 nacionalnih planova pomoći u 10 zemalja članica EU za kompanije koje ne mogu dobiti kredit. Ta pomoć u novcu i jamstvima pomogla je kompanijama i zapošljavanju kroz financiranje ulaganja u istraživanje i razvoj, alternativne izvore energije, regionalnu pomoć i druge inicijative. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU governments committed €3 trillion for bank bailouts