naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa planira razvijati akvakulturu

Europska komisija objavila je u srijedu 8. travnja plan razvoja akvakulture u EU kako bi se smanjio prevelik izlov divljih vrsta riba i rakova i zadovoljilo potrebe potrošača.  

Povjerenik Europske komisje za ribarstvo Joe Borg istaknuo je kako je akvakultura danas daleko od toga da je razvila svoj puni potencijal te da je vrijeme da zauzme mjesto koje zaslužuje. 

Proizvodnja u akvakulturi u EU, nakon povećanja od tri do četiri posto između 1995. i 1999., stagnirala je od 2000. do 2006. Budući da potražnja za ribama i školjkama stalno raste, uvoz trenutačno pokriva više od 60 posto europske potrošnje. 

Najviše se uvozi losos iz Norveške, račići iz jugoistočne Azije i Južne Amerike te različite vrste jeftinih riba. Da bi se u Europi razvio taj sektor, koji zapošljava 65 tisuća radnika, Komisija predlaže da se za akvakulturu osigura dovoljno morskog prostora u blizini obala. 

Želi povećati i njegovu rentabilnost putem znanstvenih istraživanja te poboljšati lošu sliku koju ima u javnosti poticanjem ekoloških metoda proizvodnje. 

Najveći proizvođači u EU su Francuska (dagnje i kamenice), Španjolska, Italija, Velika Britanija i Grčka. Osim školjaka i rakova, najviše se uzgajaju pastrva, losos i šaran. 

Razvoj akvakulture trebao bi pridonijeti smanjenju pritiska na divlje vrste, od kojih su mnoge već ugrožene prevelikim izlovom, rekao je Borg. 

No neki stručnjaci i aktivisti za zaštitu okoliša ne dijele to mišljenje. Upozoravaju da je u nekim slučajevima potrebno pet do šest kilograma divlje ribe za prehranu kilograma uzgojene ribe te da ribogojilišta ponekad nanose velike štete okolišu, osobito u zemljama u razvoju. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Fisheries: Unlocking European aquaculture's full potential