naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Konačno usvojen klimatsko-energetski paket

Vijeće ministara EU-a usvojilo je posljednje dijelove zakonskog paketa o energiji i klimatskim promjenama, koji su države članice EU-a dogovorile u prosincu prošle godine.

Europski čelnici postigli su na summitu u prosincu dogovor o klimatsko-energetskom paketu koji bi trebao omogućiti smanjenje emisije CO2 u EU za 20 posto do 2020. (u odnosu na 1990.). Predviđa se također povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji za 20 posto do istog datuma. 

Paket bi trebao smanjiti i ovisnost Unije o uvozu energenata te omogućiti 'novu globalnu industrijsku revoluciju.' Paket zakona sastoji se od šest mjera. 

Revizija europske sheme trgovanja dozvolama za emisiju CO2 (ETS) stupit će na snagu 2013., kada će proizvođači energije morati na dražbi kupovati sve dozvole za emisiju kako bi se ispravili propusti prethodne sheme, koja je besplatnim dozvolama omogućila neočekivane profite. 

U drugim sektorima obuhvaćenima ETS-om, prodaja dozvola uvodit će se postupno, 20 posto do 2013. te 70 posto do 2020. Sve dozvole neće se morati kupovati prije 2027. Osim toga, članice koje energiju najvećim dijelom proizvode iz ugljena izborile su važna izuzeća za svoje industrije koje bi inače mogle preseliti proizvodnju u treće zemlje koje imaju manje stroge zakone o zaštiti okoliša. 

Što se tiče sektora izvan ETS-a, poput prometa i poljoprivrede, paket sadrži odluku o 'podjeli tereta', koji postavlja obvezujuće ciljeve smanjenja emisije CO2 za svaku članicu, u skladu s njihovim sposobnostima plaćanja, kako bi se postiglo ukupno smanjenje od 10 posto do 2020.

Paket također definira regulatorni okvir za postrojenja za prikupljanje i podzemno pohranjivanje CO2 kako bi se podržalo tu novu tehnologiju prije nego postane komercijalno održiva. 

Važna je i direktiva za poticanje korištenja energije iz obnovljivih izvora, koja bi do 2020. trebala predstavljati 20 posto ukupne potrošnje u EU-u.  

Direktiva propisuje i da bi svaka članica trebala postići udio od 10 posto obnovljive energije u prometnom sektoru te donosi kriterije za održivo korištenje biogoriva. 

Posljednje dvije mjere definiraju ograničenja za emisiju CO2 za nove putničke automobile te standarde za kvalitetu goriva. 

Hina