naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU podijeljen oko pomoći zrakoplovnim kompanijama

Prijedlog zakona koji bi zrakoplovnim kompanijama trebao omogućiti da unatoč krizi zadrže svoje ukrcajne i iskrcajne kapacitete u zračnim lukama izazvao je velike podjele u Europskoj uniji i njegovo usvajanje moglo bi biti odgođeno do novog saziva Europskog parlamenta u rujnu. 

U želji da pomogne zrakoplovnim kompanijama suočenima s padom potražnje u putničkom i robnom prometu, Europska komisija predložila je u ožujku da se privremeno zamrzne pravilo po kojem kompanije mogu zadržati svoje kapacitete na zračnim lukama i iduće sezone samo ako ih iskoriste barem 80 posto. 

Smatra da se kompanije ne bi trebalo prisiljavati da im zrakoplovi lete poluprazni samo kako bi zadržale svoja prava, i iz ekonomskih i iz ekoloških razloga. 

Tomu se, međutim, protive niskotarifne zrakoplovne kompanije i zračne luke kritizirajući Bruxelles što ih nije konzultirao. Smatraju da mjera nije u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, da bi spriječila pristup tržištu učinkovitim kompanijama te onemogućila zračne luke da učinkovito koriste svoje ionako slabe kapacitete jer druge kompanije traže neiskorištene kapacitete.  

Ne postignu li europski zastupnici kompromis do kraja travnja, donošenje zakona moglo bi biti odgođeno do rujna kada dužnost preuzima novi saziv Europskog parlamenta, kazali su diplomatski izvori. 

Po izvorima iz Parlamenta, sve političke skupine, uključivo pučane i socijaliste, duboko su podijeljene o tom pitanju. 

Odbor za promet EP-a smatra da potpuna suspenzija dosadašnjeg pravila nije primjerena jer na velikim zračnim lukama i dalje postoji potražnja za kapacitetima. Upozorava da bi time sadašnji vlasnici kapaciteta bili u prednosti, dok se druge kompanije ne bi za njih mogle natjecati, što bi dovelo do manjeg broja letova s višim cijenama za putnike. 

Europski zastupnici predlažu stoga da se za ovu ljetnu sezonu smanji prag iskorištenosti ukrcajnih i iskrcajnih kapaciteta s 80 na 75 posto te da kompanije mogu zadržati svoje kapacitete samo ako ih nitko drugi ne traži. 

Protive se također produljenju mjere na zimsku sezonu smatrajući bi da bi tada, ovisno o razvoju situacije, mogli biti potrebni drugi mehanizmi od onih koje sada predviđa Komisija.  

Europski parlament o prijedlogu bi trebao glasovati na plenarnoj sjednici početkom svibnja. 

Hina