naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odustala od postupka protiv Italije zbog brana u venecijanskoj laguni

Europska komisija objavila je u utorak 14. ožujka da je odustala od kaznenog postupka zbog projekta 'Mo.S.E' koji predviđa gradnju mobilnih brana u venecijanskoj laguni nakon obećanja talijanskih vlasti da će ograničiti njihov utjecaj na okoliš.  

'Pozorno pratimo obećane mjere kako bismo osigurali da budu u cijelosti provedene i da ostvare postavljene ciljeve', upozorio je europski povjerenik za zaštitu okoliša Stavros Dimas. 

Europska komisija pokrenula je 2007. postupak protiv Italije zbog nepoštivanja europskih propisa za zaštitu okoliša u tom projektu. 

Projekt 'Mo.S.E' predviđa gradnju mobilnih brana u venecijanskoj laguni kako bi se grad zaštitilo od poplava. Talijanske vlasti nisu međutim pravilno procijenile njihov utjecaj na zaštićena staništa divljih ptica u laguni.  

Radove će se ubuduće povremeno prekidati kako bi se bolje zaštitilo ptice. Nadgledat će ih neovisna tijela, a predviđa se i zaštita još nekih područja.

  

Više o tome:

Europska komisija: Italy: Commission to close nature protection case in Venice lagoon