naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odobrila produžetak britanskog programa za spas banaka

Europska komisija je u srijedu 15. travnja odobrila britanskoj vladi produžetak programa za dokapitalizaciju tamošnjih posrnulih banaka i kreditna jamstva za dodatnih šest mjeseci, odnosno do 13. listopada.  

Britanska vlada planira utrošiti do 50 milijardi funta na kupnju dionica banaka, a za kreditna jamstva izdvojiti iznos do 250 milijardi funta. 

Regulatori Europske unije, čija je dužnost ispitati narušavaju li velike državne isplate kompanijama ravnopravno tržišno natjecanje, ustvrdili su da postojeći uvjeti na financijskim tržištima opravdavaju produljenje trajanja programa za daljnjih šest mjeseci, kako bi se pojačale aktivnosti dodjele zajmova kompanijama i kućanstvima.  

Banke se mogu obratiti za pomoć ukoliko su 'temeljno zdrave' i imaju dugove veće od 500 milijuna funta koji odgovaraju uvjetima određenima tih planom. Za novu novčanu injekciju koju bi država ubrizgala u banku koja je već dokapitalizirana trebat će tražiti posebno odobrenje EU-a.  

 

Više o tome:

State aid: Commission approves prolongation of UK financial support measures to banking sector