naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska radi strategiju regionalnog razvoja, očekuje pomoć EU-a

Ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković je na radionici 'Priprema za provedbu strategije regionalnog razvoja RH te pripreme operativnih programa za korištenje strukturnih instrumenata i kohezijske politike EU' koja se u srijedu 15. travnja održao na splitskom Ekonomskom fakultetu, izvijestio kako će sljedeći tjedan biti završena izrada strategije regionalnog razvoja Hrvatske.  

Strategija će zatim užurbano biti proslijeđena na usvajanje državnim tijelima i vladi, a zatim bi je prije ljetne stanke trebao prihvatiti i Sabor.  

Po Čobankovićevim riječima istodobno s usvajanjem te strategije radit će se i na usvajanju Zakona o regionalnom razvoju Hrvatske. Objasnio je kako će Strategija i Zakon biti usklađeni sa načinom vođenja regionalne politike u zemljama EU, te da se time Hrvatska priprema za korištenje fondova koji će joj biti dostupni kada postane članica EU-a.  

Čobanković je istaknuo da se za izradu strategije regionalnog razvoja koriste tri statističke regije: Panonska (istočna), Središnja (sjeverozapadna) i Jadranska Hrvatska koje nisu nikakve političke tvorevine nego služe za praćenje razvoja Hrvatske u cjelini. On je naglasio kako će u strategiji regionalnog razvoja veću važnost dobiti županije te da će se na razini države utemeljiti Razvojno vijeće. 

Čobanković je rekao kako će se uvesti dvije razine područja koja treba razvojno potpomagati: županije čiji je razvoj ispod 75 posto prosječnog razvoja Hrvatske, te jedinice lokalne samouprave čiji je razvoj ispod 50 posto prosječnog razvoja Hrvatske.  

On je također rekao kako je na adrese 20 župana i 63 gradonačelnika upućen poseban dopis kojim ih se poziva da dostave svoje razvojne ideje koje bi mogle biti uvrštene u fondove EU-a kada Hrvatska postane članica Unije. Čobanković je kazao kako će, nakon ulaska u EU, Hrvatskoj biti na godinu dostupno između 500 milijuna i milijardu eura 'strukturnih fondova i kohezijskog fonda EU-a'. 

Voditelj projekta 'PHARE 2006 Project preparation facility' Hans Blankert je kazao kako će u prve tri godine članstva u EU Hrvatskoj biti dostupno ukupno milijardu i 500 milijuna eura sredstava iz strukturnih fondova. 

'Nije isključeno da ta sredstva budu i veća, primjerice milijardu eura na godinu, ali to će zavisiti od ponuđenih razvojnih projekata koji će pokazati ima li Hrvatska kapaciteta za veća sredstva iz fondova EU', objasnio je Blankert.  

Po njegovim riječima izvjesno je da će Hrvatska postati članica EU 2011., ali se razvojni projekti moraju usvojiti najkasnije do srpnja ove godine kako bi se oni pravodobno analizirali i kako bi se vidjela njihova zrelost za korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU-a.  

Hina