naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka upozorava na opasnost 'krize nakon krize'

Svijet bi se mogao suočiti s visokom inflacijom i 'krizom nakon krize' nakon što nastupi oporavak u globalnom gospodarstvu, upozorio je njemački ministar financija Peer Steinbrück za njemački dnevni list Bild a prenio londonski poslovni dnevnik Financial Times.  

Izjave njemačkog ministra u vikend izdanju toga lista najnoviji je u nizu iskaza zabrinutosti njemačke vlade zbog prelabave monetarne politike koju vode središnje banke diljem svijeta, kao i sve opsežnijih paketa državnih poticaja za gospodarstvo. 

'Strahujem da bi protumjere koje vidimo širom svijeta, financirane golemim iznosima dugova, mogle utrti put novoj krizi', kazao je Steinbrück. 'Tolike količine novca ubrizgavaju se na tržišta da bi ona lako mogla biti preopterećena, što bi rezultiralo razdobljem inflacije diljem svijeta u vrijeme nastupa oporavka'.  

Steinbrückove izjave nadovezuju se na nedavne izjave za FT njemačke kancelarke Angele Merkel da će prevelike novčane injekcije u cilju oživljavanja rasta aktivnosti u globalnom gospodarstvu potaknuti nestabilan oporavak. 

Njemački dužnosnici strahuju da bi moglo doći do teškoća pri ponovnom izvlačenju iz sustava likvidnosti koja se trenutno ubrizgava u financijska tržišta, čime bi se stvorili dugoročni inflatorni pritisci a možda i novi snažan rast cijena imovine. 

'Nemamo problema s kratkoročnom inflacijom', kazao je Steinbrück. 'No, u srednjem roku moramo početi razmatrati načine na koje ćemo ponovno izvući iz sustava navedene milijarde koje smo ubrizgali u naša gospodarstva. To će biti poseban izazov za središnje banke, ponajprije Europsku središnju banku'. 

Zbog snažnog oslanjanja na izvoz njemačko gospodarstvo spada među najteže pogođena globalnom ekonomskom krizom u Europi. Procjenjuje se da će ove godine zabilježiti pad aktivnosti od 4,5 do 7,0 posto a prošlotjedni su podaci pokazali najnižu inflaciju u Njemačkoj u zadnjih 11 godina. 

Upitan o načina suzbijanjima aktualne krize, Steinbrück je ustvrdio da ne postoji inteligentna alternativa programima većih državnih ulaganja. 

Za razliku od SAD-a, kako je kazao, zasad nema naznaka da je njemačko gospodarstvo doživjelo preokret. 'Krizu nismo prebrodili. Nitko ne može kazati da je najgore iza nas', upozorio je. 

 

Više o tome:

Financial Times: Germany warns on ‘crisis after crisis’