naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Snažan pad industrijske proizvodnje u Europskoj uniji u veljači

Industrijska proizvodnja u eurozoni smanjila se u veljači na godišnjoj razini za čak 18,4 posto dok je u 27 članica Europske unije smanjena za 17,5 posto, pokazali su u četvrtak 16. veljače objavljeni podaci europske statističke agencije.  

Eurostat podsjeća da se oštar pad industrijske proizvodnje u 16 zemalja članica eurozone u veljači nadovezao na njezin također snažan pad na godišnjoj razini za 16,0 posto u siječnju. 

Na mjesečnoj je razini industrijska proizvodnja u eurozoni smanjena u veljači za 2,3 posto, što je blaže no što su prognozirali ekonomisti, predviđaju njezin pad za 2,7 posto. 

Eurostat je također revidirao podatak o padu proizvodnje na mjesečnoj razini u siječnju, na blažih 2,4 posto, u odnosu na početno procijenjenih 3,5 posto.  

U 27-članoj EU industrijska proizvodnja pala je u veljači za velikih 17,5 posto na godišnjoj razini, odnosno za 1,9 posto na mjesečnoj razini. 

Među članicama EU-a najveći je pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini zabilježila Estonija 30,2 posto, Latvija 24,2 posto i Španjolska 22,0 posto. Najblaži je pad zabilježen u Grčkoj, za 4,9 posto, Nizozemskoj, za 5,9 posto, i Danskoj, za 11,8 posto. Pad je zabilježen u svim članicama koje su dostavile podatke. 

Na mjesečnoj razini proizvodnja je najviše smanjena u Litvi, za 4,1 posto, Estoniji, za 3,6 posto, Italiji, za 3,5 posto, i Njemačkoj, za 3,2 posto. Njezin su rast zabilježili samo Portugal 2,4 posto, Grčka 1,7 posto i Poljska 0,4 posto.

 

Više o tome:

Europska komisija: Industrial production down by 2.3 per cent in euro area Down by 1.9 per cent in EU27