naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Austrija negoduje zbog scenarija o austrijskoj krizi američkog ekonomista Paula Krugmana

Austrijski dužnosnici i političari u srijedu 15. travnja su oštro negodovali zbog izjava američkog ekonomista Paula Krugmana da Austriji prijeti stečaj uslijed njezine velike izloženosti u istočnoj Europi.  

Nema potrebe za 'nekvalificiranim izjavama temeljenim na neprimjerenim informacijama, koje neku zemlju mogu podvrgnuti velikom pritisku ako se neoprezno izgovaraju', kazao je austrijski vicekancelar i ministar financija Josef Proell, a prenijela austrijska novinska agencija APA. 

Nobelovac Paul Krugman, profesor s američkog sveučilišta Princeton i kolumnist New York Timesa, u ponedjeljak je, naime, novinarima u New Yorku kazao da se nakon financijskog kraha na Islandu u opasnosti nalaze i Irska i Austrija. 

Premda je priznao kako ne raspolaže konkretnim brojkama, Krugman je ustvrdio da je izloženost Austrije u istočnoj Europi 'prilično alarmantna'. 

'Kriza u istočnoj Europi u najmanju je ruku ozbiljna kao i istočnoazijska kriza u 90-ima prošlog stoljeća', kazao je Krugman.  

Austrijske banke izdale su zajmova u vrijednosti 201 milijardu eura u zemljama srednje i istočne Europe, odnosno oko 70 posto austrijskog bruto domaćeg proizvoda. 

Austrijski 'trostruki A' kreditni rejting, koji je nedavno potvrdilo nekoliko agencija, nije doveden u pitanje izjavama američkog ekonomista, kazao je čelnik Austrijske komore za trgovinu Christoph Leitl. 

No, takve 'netočne' izjave mogle bi dovesti do rasta premije rizika na austrijske državne obveznice. 'To uistinu šteti Austriji', upozorio je Leitl. 

Zapadnoeuropske banke nisu oklijevale kada je bilo u pitanju financiranje procvata kredita u novim zemljama članicama Europske unije. U posljednje vrijeme mjesečne otplate kredita uvećane su i do 50 posto zbog slabljenja lokalnih valuta. 

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) procjenjuje da bi austrijske banke mogle izgubiti i do 20 milijardi eura zbog neotplaćenih kredita u središnjoj i istočnoj Europi. 

Austrijska vlada stavila je sa strane 100 milijuna eura koji služe za ubrizgavanje kapitala u banke i kreditna jamstva. 

Hina