naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Broj terorističkih napada 2008. u EU-u smanjen za 23 posto

Broj pripremanih i počinjenih terorističkih napada u Europskoj uniji u 2008. manji je za 23 posto nego godinu prije, po istraživanju Europola, europskog tijela za policijsku suradnju, objavljenom u četvrtak 16. travnja. 

Ukupan broj terorističkih napada u EU-u u 2008. smanjio se za 23 posto prema 2007. U 2008. sedam država članica izvijestilo je o 515 neuspjelih, spriječenih i počinjenih terorističkih napada, priopćio je Europol sa sjedištem u Den Haagu. 

Trinaest država članica uhitilo je ukupno 1009 osoba zbog terorizma, dodaje Europol, uz napomenu da se britanski podatci za 2008. ne mogu uspoređivati s podatcima za 2007. 

Najpogođenije su Španjolska i Francuska, ali i Velika Britanija, gdje djeluju disidentske skupine Irske republikanske armije (IRA) te Grčka, gdje neke manje ultraljevičarske skupine sve češće posežu za nasiljem. Općenito gledano, teroristička 'prijetnja' i dalje je 'jaka', ističe organizacija. 

Islamistički teroristi još su veoma aktivni u EU-u, ali su sigurnosne službe u 2008. uspjele spriječiti velik broj planiranih napada, rekao je čelnik Europola. 

'U EU-u je u 2008. počinjen samo jedan napad koji se može pripisati islamističkom terorizmu, i to u jednom restoranu u Velikoj Britaniji, ali je bomba prerano aktivirana pa je stradala samo jedna osoba, terorist', kazao je Mariano Simancas, pomoćnik ravnatelja Europske policijske agencije na novinarskoj konferenciji u Bruxellesu. 

'Velik broj planiranih napada je spriječen', kazao je, navevši primjer Njemačke i Italije. 'Uhićeno je 187 osoba' zbog umiješanosti u te planirane napade, napose u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj. 

'Većina njih su muškarci. Bili su organizirani u manje, samostalne i neovisne ćelije, vrlo pokretljive, što i dalje zabrinjava', rekao je. 

Ti se teroristi uglavnom financiraju 'novcem namijenjenim dobrotvornim organizacijama i udrugama', a 'internet je njihovo sredstvo komunikacije i promidžbe', zaključio je.

 

Više o tome:

EUobserver: Over 500 planned terrorist attacks in EU in 2008