naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zastupnici EP-a pozvali na uvođenje minimalno 20 tjedana rodiljnog dopusta

Članovi Odbora za ženska prava Europskog parlamenta u četvrtak su pozvali na uvođenje minimalno 20 tjedana rodiljnog dopusta u EU, uključujući šest tjedana s punom plaćom. 

Taj je prijedlog dva tjedna dulji od inicijalnog prijedloga koji je dala Europska komisija od 18 tjedana. 

Po sadašnjem europskom zakonu, koji datira iz 1992., poslodavci imaju obvezu ponuditi 14 uzastopnih tjedana rodiljnog dopusta majkama. Trenutno dopust varira između 14 i 28 tjedana, a u nekim slučajevima može se produljiti i na 52, od kojih je samo dio plaćen. 

Europski parlament glasovat će o ovom pitanju na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sljedećeg mjeseca. 

'Cilj je postići pozitivan učinak na zdravlje majki te da bi one uspostavile snažnu vezu s djetetom', objasnila je portugalska socijalistička zastupnica Edite Estela, izvjestiteljica za to pitanje. 

Zastupnici predlažu punu plaću za 6 tjedana nakon rođenja djeteta, a za ostatak razdoblja trebalo bi isplaćivati najmanje 85 posto. 

Dodatno, tijekom punog razdoblja rodiljnog dopusta morala bi se isplaćivati puna plaća kada se radi o posebnim slučajevima poput višestruke trudnoće, preranog poroda ili rođenja djeteta s poteškoćama u razvoju. 

Čak i originalni plan Komisije od 18 mjeseci tražio bi od nekih zemalja EU znatne promjene sadašnjih pravila. Njemačka, primjerice, u kojoj je minimalni dopust trenutno 14 tjedana, među najvećim je skepticima. Odbor je također pozvao na uvođenje rodiljnog dopusta za očeve. 

Zastupnici bi također željeli osigurati da nitko ne može dobiti otkaz tijekom rodiljnog dopusta, da majke dobiju posao 'ekvivalentan' onome s kojeg su otišli, te također da im se ponude fleksibilni radni uvjeti. 

Glasovali su i za stanku za dojenje koja bi iznosila dva puta po jedan sat dnevno, osim u slučaju drugačijih dogovora s poslodavcima. 

 

Više o tome:

Europski parlament: Extend maternity leave to 20 weeks, says Women's Rights Committee