naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zrakoplovna industrija traži financijsku pomoć EU-a

Izvršni direktor Airbusa Tom Enders i europske zrakoplovne kompanije pozvale su u četvrtak 16. travnja vlade europskih zemalja da povećaju financiranje razvoja novih zrakoplova kako bi održali korak s američkim rivalima poput Boeinga.  

'Apeliramo na EU i vlasti članica da 'podebljaju' istraživačke i tehnološke programe, što bi bilo poticajno za industriju', kazao je Enders novinarima. 

Najgora globalna recesija u proteklih 80 godina uzrokovala je strmoglavi pad zračnog prometa jer ljudi manje putuju ili uzimaju jeftinije letove, te zračnim prometom šalju manje tereta. Svjetski zrakoplovni prijevoznici očekuju da će u ovoj godini izgubiti 4,7 milijardi dolara, uz pad prihoda za 62 milijarde dolara ili 12 posto. 

To pogubno utječe na proizvođače. Smanjen je broj narudžbi zrakoplova a postojeće se odgađaju ili otkazuju, objavilo je Udruženje zrakoplovne i obrambene industrije za Europu ASD. Još izraženije usporavanje moglo bi naštetiti kompanijama i njezinih 649 tisuća radnika u Europi, upozorilo je udruženje. 

Proizvođači vozila već su dobili sedam milijardi eura zajmova s niskim kamatama za ekološka vozila i prevladali jednu od najgorih kriza u prodaji zahvaljujući vladinim novčanim poticajima namijenjenima kupcima novih vozila. Zrakoplovna industrija upozorava da i ona treba pomoć. 

Čelnik zrakoplovnog udruženja ASD Allan Cook kazao je da zrakoplovni sektor ne traži paket spasa ali 'zahtijeva ulaganja u tehnologiju, u zrakoplovni sektor, po uzoru na ona u ostale sektore'. 

Enders je kazao da je pristup financijama hitan za klijente i dobavljače koji su 'pogođeni na raznim frontama', te da vlade mogu pomoći održanju poslovanja sektora garancijama za zajmove za male zrakoplovne kompanije koje teško dolaze do kredita zbog kreditne krize. 

Francuska već pomaže vlastitoj zrakoplovnoj industriji pet milijardi eura vrijednim planom za povećanje bankovnih zajmova klijentima Airbusa. Taj proizvođač zrakoplova trenutno očekuje pad novih narudžbi u ovoj godini za 300 do 400, nakon što je prošle godine rezervirano 777 zrakoplova. 

Enders je kazao da Njemačka i Velika Britanija razmišljaju o sličnim programima. 

Također je pozvao regulatore EU-a da ubrzaju obećano financiranje 1,6 milijardi eura vrijednog projekta Clean Sky, usmjerenog na razvoj ekološkog zrakoplova, istaknuvši da odgađanje otežava zrakoplovnim kompanijama hvatanje u koštac sa strožim ekološkim standardima prema programu trgovanja ugljikom koji će se početi primjenjivati 2012. 

 

Više o tome:

EurActiv: Pinched by crisis, aerospace sector asks for EU support