naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Busek: zemlje zapadnog Balkana trebale bi ući u EU kao blok

Posebni savjetnik za proširenje češkog predsjedništva EU-a Erhard Busek smatra da bi zemlje zapadnog Balkana trebale ući u Europsku uniju kao blok kako bi se među njima izbjeglo suparništvo kakvo se sada može vidjeti između Hrvatske i Slovenije.  

'Osobno mislim da, osim Hrvatske, treba stvoriti blok zemalja koje bi ušle zajedno. Jer, prava je opasnost - a to možemo naučiti iz primjera Hrvatske i Slovenije - da jedna zemlja blokira susjednu zemlju zbog bilateralnih pitanja', kazao je Busek u intervjuu za europski internetski portal EurActiv. 

Busek je također kazao kako smatra da bi hrvatsko-slovenski granični prijepor trebalo riješiti pregovorima. 'Jasno je da je to političko pitanje, a politička se pitanja uvijek rješavaju pregovorima', naglasio je. 

Kako se širi, Europska unija trebala bi promijeniti sustav glasovanja u Vijeću EU-a i ukinuti pravo na veto, smatra također Busek, donedavno posebni koordinator Pakta za stabilnost za jugoistočnu Europu. Smatra da se iza suzdržanosti više članica prema daljnjem proširenju krije strah da sustav odlučivanja postaje sve zapleteniji. 

'Osobno, uvjeren sam da je sadašnji raspored važnosti glasova, kao i to što se u većini prigoda ne glasuje kvalificiranom većinom, prava pozadina za ta oklijevanja. To nema ništa s regijom, jer je svim članicama posve jasno da sve zemlje zapadnog Balkana trebaju postati članicama EU-a', rekao je Busek. 

 

Više o tome:

EurActiv: Busek: Western Balkans should join EU as a block